"Ратне приче о Кошарама" на РТС-у 9. априла

БЕОГРАД: Филм "Ратне приче о Кошарама", посвећен храбрости дечака на одслужењу војног рока, војника и официра Војске Југославије који су дали живот за одбрану отаџбине биће приказан на РТС 9. априла, на дан почетка једне од најсуровијих и најтежих битака у новијој српској историјиа, у којој је погинуло 108 војника.
kosare, rts
Фото: РТС

На промоцији филма у Дому Војске Србије о тој борби дугој 76 дана, у којој је учествовало 1.500 припадника ВЈ, а за коју преживели кажу да је била пакао на земљи, министар одбране Александар Вулин је нагласио да копнене интервенције током бомбардовања СРЈ 1999. није било управо због борбености тих људи.

"Копнене интервенције није било зато што је агресор видео какав га отпор чека. Све приче да је фалила политичка подршка, да нису могли да се договоре...нису истина. Једина истина је да су ти људи показали какав би отпор дала ВЈ и зато су одустали", рекао је Вулин.

Према његовим речима, "Ратне приче о Кошарама" својеврсни су споменик свима који су заувек остали на бранику земље, онима који су преживели, али и једној војсци и једном народу.

"Филм је морао да буде снимљен много раније, на нама је да се бар кроз њега делимично одужимо свима који су погинули на Кошарама, али и онима који су преживели", рекао је Вулин.

Навео је да је филм "доказ о томе колико смо као народ били истинити и праведни, о храбрости наших хероја у време када су умирали и када су због филма пролазили кроз сва та страдања".

Министар је најавио да ће инсистирати да филм виде и све школске генерације "да би знали у каквом народу су рођени, да виде истину која не може бити промењена ничим што ће чути у децењиама које долазе". 

"Ово је први пут после бројних ратова, а те моће земље их често воде, да нису снимли ни један једини филм, да Холивуд није направио ниједан филм, да нису направили ни једног јединог хероја, а ми јесмо, јер смо били хероји", рекао је Вулин.

Ауторка филма Слађана Зарић рекла је да се филм бави хронологијом догадаја који почињу 9. априла 1999. када су снаге ОВК напале државну границу СРЈ из правца Албаније, а чији је циљ био да се споје са снагама Рамуша Харадинаја. 

Битка је трајала 76 дана и завршена је 14. јуна када се ВЈ након Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

Филм је рађен у продукцији РТС-а и Министарства одбране. Зарић је додала да ће РТС емитовати и "Причу о Паштрику", борбе која је почела нешто псоле Кошара, 26. маја.

"Хронологија рата била би сасвим другачија да није било тих храбрих дечака који су бранили државу", рекла је она.

Филм садржи сведочанство 70 саговорника из бројних јединица које су се бориле на Кошарама, како граничара 53. границног батаљона, припадника 125. моторизоване бригаде, 63. падобранске бригаде, 72. специјалне бригаде, тако и добровољаца. 

На конференцији су говорили, неки од њих - Иван Дражић, Ивица Колев и Владимир Кнежевић.

"Видео сам 30-40 искиданих младића, стаза којом су ишли била је црвена, црвена од крви. Шума није постојала јер су касетне бомбе ишпале дрвеће", мого се чути од једног војника.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести