Ретроспектива филмова Неде Арнерић у програму Феста

БЕОГРАД: Поводом недавне смрти легендарне српске глумице Неде Арнерић на овогодишњем Фесту који се одржава од од 28. фебруара до 8. марта у Београду биће приказано девет филмова у којима је глумила, најавили су организатори.
neda arneric
Фото: Youtube Printscreen

Неда Арнерић рођена је у Књажевцу 1953. године, као дете је учила балет у Дечјој балетској групи Данице Шетине и била члан Дечје драмске групе Радио Београда.

Као тринаестогодишњакиња снима свој први филм и постаје прва дечја филмска звезда у бившој Југославији. Већ са шеснаест година уписује Академију за позориште, филм, радио и телевизију у класи професора Миленка Маричића.

Добитница је награда Павле Вуисић за животно дело, две Арене на филмском фестивалу у Пули, као и награде Београдски победник коју Фест уручује за изузетан допринос филмској уметности.

У каријери дугој педесет три године играла је у преко четрдесет представа и снимила више од стотину филмова.

Међу одабраним насловима је један од њених првих филмова, "Подне", редитеља Пурише Ðорђевића, у којем глуми са свега петнаест година.

Партнери на филму били су јој Фарук Беголи и Љубиша Самарџић, са којим ће касније играти и у остварењу Горана Паскаљевића, Анђео чувар.

Овај филм прати новинара који креће трагом једног дечака; траг га води у Италију где се налазе главни организатори трговине децом.

У питању је истинита прича у којој улогу тумачи и легенда ромске музике Шабан Бајрамовић.

Неда на платну игра раме уз раме са многим великанима српског глумишта, попут Александра Берчека и Милене Дравић, у филму "Квар", Милоша Радивојевића, или пак Велимира Бате Живојиновића, са којем игра у два остварења које ће публика имати прилике да види на ФЕСТ-у, а то су филмови "Уклети смо, Ирина", Николе Колета Ангеловског и "Крај рата" Драгана Кресоје.

На филму "Дивљи анђели" редитеља Фадила Хаџића снимљеном у јеку сексуалне револуције, женски лик који игра Неда води љубав са момком којег тумачи Игор Гало, а који је Неди у част ФЕСТ-у послао фотографије са снимања, из приватне архиве.

Поред југословенских, Неда Арнерић сарађивала је и са бројним иностраним редитељима, а са једним француским редитељем, Робертом Енриком, 1971. године снима "Мало, много, страствено".

У Француској су снимане и неке сцене за филм "Исправи се, Делфина", за који сценарио и режију потписује Александар Ðурчинов, а који говори о девојци која је одлучила да преплива Ла Манш.

Последњи на списку филмова који ће бити приказани у част Неде Арнерић је "Тајванска канаста" редитеља Горана Марковића.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести