Сари Фгаиер награда „Undergraund spirit”

Италијанска редитељка и монтажерка Сара Фгаијер добитница је овогодишње награде “Undergraund spirit“ коју Фестивала европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије.
sara fgaier
Фото: Youtube Printscreen

Подсетимо, Сара Фгаиер најпознатија је по остварењу “Gli anni” (“Године”), за које је пре две године освојила Европску филмску награду за најбољи кратки филм, а режирала је и део омнибус документарца “9х10” под називом „L’umile Italia” („Скромна Италија”, док је као монтажерка и продуценткиња учествовала и у реализацији низа других филмова.

– Од самог почетка мог филмског позива имала сам срећу да се пронађем у миљеу италијанског независног филма и његовом креативном окружењу, где сам могла да искусим највећу могућу уметничку и стваралачку слободу. Од првих самосталних продукција до оснивања сопствене организације, циљ ми је увек био да браним и заштитим независност и слободу, основу моје уметничке креативности – рекла је Сара Фгаиер поводом признања Фестивала европског филма Палић, додајући да је награда “Undergraund spirit“ драгоцен поклон за њених првих 15 година рада и „оснажујућа амајлија за оне које долазе”.

Награда „Undergraund spirit” установљена је 2008, међу досадашњим  добитницима је и један од зачетника југословенског „црног таласа” Карпо Година, док је лане ово признање додељено француском синеасти Жан-Шарлу Ију, којег је и новосадска публика имала прилику да упознала пре четри године, када је у оквиру Синема ситија приказано његово остварење „The Lord’s Drive“. Иначе, због пандемије је одржавање 27. издања Фестивала европског филма Палић померено са јула на период између 8. и 14. августа, Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина. Многи од филмова имаће своју српску и регионалну премијеру управо на Палићу. Поред богатог филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима. Фестивал ће отворити ново остварење Дарка Бајића „Име народа”.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести