"Шавови", "Довлатов" и "Случај Макавејев" у Сали српског филма

БЕОГРАД: Сала српског филма, културни подухват настао у сарадњи Филмског центра Србије и Комбанк дворане, наставља са свакодневним приказивањем српских филмова и српских мањинских копродукција, а на репертоару од 20. до 26. фебруара наћи ће се награђивана остварења "Шавови", "Довлатов" и "Случај Макавејев".
film, promo
Фото: Promo

"Шавови" у режији Мирослава Терзића доноси причу са елементима трилера и мелодраме, а бави се темом новорођених беба несталих из болница у Београду које су годинама.

Сценарио за филм инспирисан је сведочењем једне од мајки, кројачице из Београда, која верује да јој је дете отето пре више од двадесет година.

Филм је премијерно приказан на Берлиналу 2019. године , а затим и на ФЕСТ-у где је такође награђен.

Руско-пољско-српски филм "Довлатов", са српским глумцем Миланом Марићем у насловој улози, приказан је у главном такмичарском програму 68. Берлинског филмског фестивала, када је наишао на позитивне оцене филмске критике.

Ово остварење приказује шест дана живота бриљантног, ироничног писца Сергеја Довлатова.

За само прва четири дана приказивања овај филм редитеља Алексеја Германа млађег у биоскопе Русије привукао је више од 300 хиљада гледалаца.

У Србији је премијерно приказан на 46. ФЕСТ-у.

Документарни филм "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" Горана Радовановића приказан је премијерно на 47. ФЕСТ-у, и том приликом освојио две награде: Београдског победника и Награду "Милутин Чолић".

"Случај Макавејев или процес у бископској сали" истражује позицију уметника у социјалистичкој Југославији и усредсређује се на политичку и друштвену климу у којој је, 70-их година прошлог века, са јавних говорница и под покровитељством комунистичке партије осуђиван филм Душана Макавејева „ВР: Мистерије организма“.

У филму "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" појављује се и велика српска глумица Милена Дравић, којој је то било последње филмско појављивање.

Покретањем сарадње између Филмског центра Србије и Комбанк Дворане публици се отвара могућност да радним данима, али и викендом и празницима погледа српске филмове који су имали мање запажен ођек или уопште немају биоскопско приказивање, као и филмове који су у другим биоскопима завршили свој биоскопски живот.

Прве недеље су били приказивани филмови "Запослена", "Небеска тема", "Ederlezi Rising".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести