СЦ, 23. фебруар: Три билборда испред Ебинга у Мисурију отвара Фест

БЕОГРАД: Пројекција једног од најзапаженијих филмова протекле године „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“, редитеља и сценаристе Мартина Мекдоне отвориће 46. Фест 23. фебруара у Сава центру, саопштили су организатори фестивала.  
fest
Фото: Youtube Printscreen

Ово остварење незаустављиво граби ка Оскарима са чак седам номинација, а судећи по досадашњим критикама и освојеним статуетама, велике су шансе да ће понети награду Академије у најпрестижнијој категорији- за најбољи филм. 

Филм је номинован за Оскара и за најбољи сценарио, монтажу, музику, главну женску улогу, споредну мушку улогу (две номинације).

На недавно одржаној додели награда Златни глобус, тријумфовао је у 4 категорије- најбољи филм, сценарио, главна женска улога и споредна мушка улога, а на фестивалу у Венецији, где је премијерно приказан, награђен је за најбољи сценарио.

У центру радње је огорчена жена, чија је ћерка убијена пре неколико месеци, а починилац и даље није пронађен. 

Фрустрирана због недовољне ангажованости локалне полиције поводом случаја, она одлучује да узме ствар у своје руке и изнајми три билборда на ободу града на којима исписује пароле, изазивајући неспособну власт. 

Мекдона је инспирацију за филм добио пре двадесет година, када је једном приликом угледао билборде покрај пута који су јавност подсећали на нерешен злочин. 

Гнев и очај којима су билборди одисали били су толико опипљиви да су му се урезали у сећање и остали уз њега све док није осмислио праву причу која би пренела те снажне емоције.

У главној улози је добитница Оскара, Френсис Мекдорманд, а предвиђа се да ће јој лик Милдред, који је писан с њом на уму, донети још једну златну статуету. 

Вуди Харелсон тумачи шефа полиције, а Сем Роквел нашао се у улози насилног позорника, и обојица су номиновани за Оскара за најбољу споредну улогу.

Ово је трећи филм Мартина Мекдоне, британско-ирског сценаристе и редитеља са специфичним талентом за вешто мешање бруталне црне комедије и дубоко дирљиве драме.     

Његова претходна два филма, „In Bruges“ (2008) и „Seven Psychopats“ (2012) остварила су значајан успех и код гледалаца и код критике, а београдска публика упознала се са мрачним хумором овог аутора кроз представу „Јастучко“, која је својевремено играна у Београдском драмском позоришту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести