СФФ: Најбољи филм Србенка, глумац фестивала Леон Лучев

САРАЈЕВО: Хрватски филм редитеља Небојше Слијепчевића „Србенка“ проглашен је за најбољи документарни филм 24. Сарајево Филм Фестивала (СФФ), док је Леон Лучев понео титулу најбољег глумца за улогу коју је остварио у филму из Србије „Терет“ у режији Огњена Главонића.
sarajevo film festival
Фото: Youtube Printscreen

Жири којем је председавала Леена Пасанен, директорка фестивала документраног филма из Лајпцига, оценио је да је Слијепчевићев филм заслужио награду због свог интригантног суочавања с тешким питањима из прошлости, преноси регионална телевизија Н1.

Филм „Терет“ у ком је глумио Леон Лучев који је награђен „Срцем Сарајева“ за најбољег глумца отвара питање сучавања с ратним злочинима и њиховим последицама.

Ово је био најтежи филм и најтежа тема којом сам се бавио. Радило се о одговорности према људима, казао је Лучев исказујући при том посебну захвалност редитељу Огњену Главонићу.

Председник жирија који је одлучивао о најбољем играном филму, ирански редитељ и двоструки добитник Оскара Ашхар Фархади, објавио је како је за најбољи филм проглашено бугарско остварење „Ага“ редитељ Милка Лазарова, који говори о љубави двоје људи који живе у далеким и непрегледним леденим пустињама а при том гаје истинску топлину и људскост у међусобним односима.

За најбољу глумицу сарајевског фестивала проглашена је Мађарица Софија Жамози за улогу у филму „Један дан“ и у којем глуми 40. годишњакињу изгубљену међу бројним породичним обвезама.

За најбољег редитеља проглашена је Јона Уричару за румунски филм „Лимунада“.

У категорији кратког филма жири је за најбоље остварење прогласио филм „Дах“, дебитантско редитељско остварење сарајевског глумца Ермина Браве.

На овогодишњем фестивалу, публика је видела рекордних 266 филмова из 54 државе, а процена организатора је како је све те филмове видело око 100.000 гледалаца.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести