Славко Штимац отвара Фестивал европског филма Палић

БЕОГРАД:  Наш цењени глумац Славко Штимац, овогодишњи домаћи добитник награде Александар Лифка, отвориће Фестивал европског филма Палић сутра на Летњој позорници. 
SuboticaPalic-BLU-025.JPG
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Њему ће награду уручити почасна председница Савета Фестивала Мира Бањац. 

Током церемоније свечаног отварања, која ће почети у 21 час, биће представљен Интернационални жири Фестивала који ће радити у саставу: Кристи Пују (председник), један од најзначајњих редитеља новог румуског филма, наш познати глумац Никола Ðуричко, редитељ Густ Ван Ден Берге, селекторка и продуценткиња Луиз Х. Јохансен из Данске и хрватска глумица Тихана Лазовић. 

Жири ће најбољим филмовима у оквиру Главног такмичарског програма доделити награде “Златни торањ” за најбољи филм и “Палићки торањ” за најбољу режију.

Присутном аудиторијуму представиће се и Међународни жири критике, који ће одлучивати о најбољим филмовима из такмичарског програма „Паралеле и судари“, у саставу: Марта Балага из Хелсинкија, Јанка Пожоњ из Будимпеште и Иван Велисављевић из Београда. 

Након тога програм Фестивала отвориће ван конкуренције добитник Златног медведа за најбољи филм на Филмском фестивалу у Берлину - мађарска љубавна прича "На души и телу" редитељке Илидике Ењеди.

У биоскопу Еуроцинема у Суботици сутра ће бити одржан

Специјална пројекција филма “Име: Добрица, презиме: непознато” биће одржана сутра у биоскопу Еуроцинема, након које ће лауреат награде Александар Лифка Славко Штимац разговарати са присутном публиком. 

Улаз на пројекцију је бесплатан. 

Такође, у недељу, 16. јула на Великој тераси на Палићу разговор са Штимцем водиће филмски критичар и новинар Владан Петковић.

Иностраном добитнику, чувеном енглеском сценаристи Кристоферу Хамптону, награда Александар Лифка, коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан допринос европском филму, биће уручена током трајања Фестивала. 

У случају лоших временских услова церемонија отварања одржаће се у свечаној сали на првом спрату Конгресног центра Велика тераса Палић.

Главни такмичарски програм 24. Фестивала европског филма Палић представиће од 15. до 21. јула 12 изузетних филмских остварења, која су освајала значајне награде на великим фестивалима, али и привукла пажњу публике широм Европе.

Поред већ поменутог добитника Златног медведа за најбољи филм на Филмском фестивалу у Берлину "На души и телу", ту је и "Без љубави" руског редитеља Андреја Звјагинцева, старог знанца фестивала са Палића, који је ове године у Кану добио награду жирија. 

Андреј Звјагинцев је звезда европског филма и један од најзначајнијих руских редитеља у овом тренутку. 

Затим “Јупитеров месец” реномираног мађарског редитеља Корнела Мундруцуа, као и “Кратки излет” хрватског редитеља Игора Безиновића, занимљив хибрид документарног филма и фикције. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести