„Слободна зона” приказује филмове и у Новом Саду

Ауторски филмови, документарци, нове форме, права жена, догађања на Балкану и унаоколо, у време кад се јавни живот празни од стварних, горућих, болних тема, садржај су и новог, петнаестог по реду филмског фестивала “Слободна зона”, који осим у Београду, филмове приказује у Новом Саду и Нишу, од данас, па до 12. новембра.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Филмови у Новом Саду биће приказивани у Културном центру почевши од документарца “Арета Френклин: Амејзинг грејс” Алана Елиота и Сиднија Полака, који је на програму вечерас у 20 сати. У фокусу - наслову филма, “крије” се легендарна уметница вокалне музике и њен албум снимљен са црквеним хором. Нагласак је, у првом плану, на вези звука и спиритуалности.  

Укупно 13 филмова, у наредних неколико дана, на репертоару су биоскопа Културног центра Новог Сада. Селекторке “Слободне зоне” Бранка Павловић (међународни програм) и Јелена Максимовић (регионални програм), напоменуле су и филм више - “Дневник Диане Будисављевић” ауторке Дане Будисављевић, прилично запажен у последње време, као филм који ће бити приказан накнадно у Новом Саду, у оквиру редовних биоскопских репертоара, а премијера је 12. новембра у “Арени”.

“Бог постоји: њено име је Петрунија” Теоне Стругар Митевски, такође је филм који су апострофирале селекторке програма “Слободне зоне”. У Новом Саду, на програму је 13. новембра. Представљен је као феминистичка сага у контексту македонског друштва, регионалних митова...

Бранка Павловић и Јелена Максимовић за новосадску публику издвојиле су и филмове “Мафија кроз објектив” Ким Лонгиното, о сицилијанској мафији у рату са народом; “Избачени” Фредрика Гертена, о праву за кров над главом, све угроженијој категорији елементарних људских потреба.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести