Снима се Дара из Јасеновца, председница УО ФЦС обишла екипу

БЕОГРАД: У току је снимање једног од највећих кинематографских пројеката у новијој историји на нашим просторима - филма "Дара из Јасеновца", чија је премијера најављена за пролеће 2020. године, када ће се навршити и 75 година од ослобођења логора Јасеновац, а екипу филма обишла је данас председница УО Филмског центра Србије Јелена Триван, саопштио је ФЦС.
kamera, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Филм потписује чувени српски редитељ Предраг Гага Антонијевић, а реализује се уз подршку Филмског центра Србије и Владе Србије.

"Дара из Јасеновца" пројекат је од изузетног националног значаја, говори о незапамћеним страдањима у логору Јасеновац и трагичним историјским чињеницама које се по први пут на овај начин приказују свету.

То филмско остварење бави се осетљивим темама, а посебна пажња посвећена је адаптирању садржаја у едукативне сврхе, како би био прикладан за приказивање у школским установама.

Веома ме је дирнуло то што су сва деца која глуме у филму из села са Козаре, а њихове породице имају живо сећање на Други светски рат и ратове деведесетих, те је прича коју причају гледаоцима њима и лично блиска. Из тог разлога било је потресно гледати снимање појединих сцена. Незамисливо да су такви злочини чињени над децом и управо због тога смо као држава дужни свим жртвама Јасеновца, да и на овај начин испричамо причу о њиховим судбинама, казала је Триван.

Током посете екипи на снимању филма "Дара из Јасеновца", Триван је посебно нагласила велики национални значај тог пројекта, будући да се по први пут тачно и отворено говори о српском страдању у логорима.

Стога је, како је навела председница УО Филмског центра, нарочито важна и сарадња са стручним консултантом на филму, америчким експертом за холокауст, као и за етичке и религијске последице логора - др Мајклом Беренбаумом, како историјска аутентичност овог филма не би накнадно била оспорена, саопштио је ФЦС.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести