Сомборски филмски фестивал од 11. до 15. јула

СОМБОР: На Сомборском филмском фестивалу од 11. до 15. јула биће приказано 16 филмова, међу којима су "Страхиња Бановић", "Хероји", "Пуцњи у Марсеју", "Мрак" и други, најавили су данас организатори из Културног центра “Лаза Костић”.
sombor
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Селектор Дејан Дабић навео је да се као једна од водећих тема намеће третирање мита, који једнима служи као инспирација, као у филму који отвара фестивал "Страхиња Бановић", где афрички мигранти заузимају места јунака из српске епске поезије.

"Други покушавају да своје средњовековне јунаке приближе миту, за који су они, стицајем околности остали анонимни, као у дебитантском филму Горана Николића ''Хероји'' из Селекције филмова младих аутора", додао је Дабић.

Према његовим речима, има и филмова који се разрачунавају са "савременим или боље рећи, митовима из блиске прошлости, као у хрватском филму ''А били смо вам добри'' вишеструко награђиваног редитеља Бранка Шмита о ратним ветеранима".

Како је најављено, у предфестивалском програму 11. јула биће приказан филм “Лето када сам научила да летим” редитеља Раше Андрића, а 12. јула биће приказани поред "Страхиње Бановић” Стефана Арсенијевића, "Пролећна песма" Наталије Аврамовић и “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића.

У програму 13. јула су, између осталих, "Хероји радничке класе" редитеља Милоша Пушића и "После зиме" Ивана Бакрача, а 14. јула посетиоци могу погледати "Мрак" Душана Милића, "Хероје" и "А, били смо вам добри".

Последњег фестивалског дана 15. јула биће додељене награде "Ернест" за најбољи филм Главног програма, као и за најбољу глумицу и за најбољег глумца, а у Селекцији младих аутора за најбољи филм.

Жири Главне селекције чине редитељ Милутин Петровић и глумци Соња Колачарић и Недим Незировић, а у Селекцији филмова младих аутора глумица Нина Граховац, редитељ Вања Хован и продуценткиња Јована Ђурић.

Како је раније најављено, глумцу Светозару Цветковићу припала је фестивалска награда "Специјални Ернест" "за досадашњи и будући допринос добрим филмовима".

Четврти Сомборски филмски фестивал има поред Главног програма, Селекцију филмова младих аутора, селекцију "Кад би Сомбор био Холивуд", Панораму аустријског филма и Филмски матине за децу.

Улаз је бесплатан на све пројекције и пратећи програм у Културном центру “Лаза Костић”, Атријуму Градске куће, Кабареу Народног позоришта Сомбор и Дворишту градског музеја Сомбор.

Овогодишњи слоган фестивала је “Трагом снова Ернеста Бошњака“, који је био једна од пионира кинематографије на овим просторима и 1906. године је донео у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести