Шон Конери преминуо у 91. години

ЛОНДОН: Прослављени британски глумац сер Шон Конери преминуо је данас у 91. години, јавља ББЦ.
koneri
Фото: Tanjug (AP Photo/Mark J. Terrill, FILE)

Конери је најпознатији широј јавности по улози првог Џејмса Бонда на великом платну, а играо је у укупно седам филмова о овом тајном агенту.

Поред њих глумио је и у филмовима "Марни", "Несаломиви", "Име руже", "Лов на Црвени октобар", "Индијана Џоунс и последњи крсташки поход" и многим другим. Године 2000. Конери је добио титулу витеза.

Фото: Tanjug (AP Photo/Sidney Smart, FILE)

Сер Шон Конери-Ватрени Шкот, најбољи Бонд, нај-мушкарац...

Прослављени британски глумац сер Шон Конери преминуо је данас у 91. години, потврдила је његова породица.

Конери је преминуо преко ноћи у сну, на Бахамима где је живео, а најпознатији широј јавности је по улози првог Џејмса Бонда на великом платну и играо је у укупно седам филмова о овом тајном агенту.

Поред њих глумио је и у филмовима "Марни", "Несаломиви", "Име руже", "Лов на Црвени октобар", "Горштак", "Индијана Џоунс и последњи крсташки поход" и многим другим.

Године 2000. Конери је добио титулу витеза.

У августу је прославио 90. рођендан.

Конери је одрастао у сиромашном делу Единбурга, радећи ситне послове пре него што му је хоби у бодибилдингу помогао да започне глумачку каријеру која га је учинила једном од највећих светских звезда.

Фото: Tanjug (AP Photo, FILE)

Остаће упамћен као британски агент 007, лик који је створио романописац Ијан Флеминг, а Конери га овековечио у филмовима од којих је први био "Доктор Но" 1962. године.

Ројтерс, међутим, наводи да је Конери био несрећан што га је та улога дефинисала и једном је рекао да "мрзи тог проклетог Џејмса Бонда".

Конери је поред Бонда одиграо низ истакнутих улога и освојио Оскара за улогу полицајца из Чикага у филму "Несаломиви" (1987).

Имао је 59 година када га је магазин Пеопле 1989. прогласио за "најсексепилнијег живог мушкарца".

Познати глумац био је ватрени поборник независности Шкотске и имао је тетовиране речи "Скотланд Форевер" (Шкотска заувек) на руци док је служио у Краљевској морнарици.

Када га је у 69. години британска краљица Елизабета прогласила витезом, носио је шкотску ношњу, укључујући зелено-црни карирани килт мајчиног клана Меклиод.

Конери се повукао са филма након спорова са редитељем његовог последњег филма, "Лиге изванредних џентлмена" 2003. године.

„Досадило ми је да се бавим идиотима“, рекао је.

Конери је, како пише Ројтерс, био сасвим другачији тип од Флеминговог лика Бонда и више је волео пиво од Бондових чувених "промућканих, а не мешаних" мартинија.

Фото: Tanjug (AP Photo/ Stephen Chernin, FILE)

Али Конеријев утицај помогао је обликовању лика у књигама, као и у филмовима. Никада није покушао да прикрије свој шкотски нагласак, па је Флеминг морао да Бонду да шкотско порекло у књигама објављеним после Конеријевог дебија.

Рођен као Томас Конери 25. августа 1930. године, био је старији од двојице синова возача камиона и мајке која је радила као чистачица.

Конери се оженио глумицом Дајана Силенто 1962. Пре развода 11 година касније, добили су сина Џејсона који је постао глумац. Био је у браку и са француском уметницом Мишелин Рокебрин, коју је упознао играјући голф, 1975. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести