Српска премијера филма "Мрак" на 50 Фесту

БЕОГРАД: Дугоочекивани филм "Мрак" у режији Душана Милића имаће српску претпремијеру 26. фебруара у оквиру главног такмичарског програма 50. Феста, најавили су дитрибутери.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Радња драме/психолошког трилера "Мрак" инспирисана је истинитим догађајем који се одиграо у време мартовског погрома на Косову и Метохији.

Филм обрађује животну и потресну причу која је испричана кроз визуру девојчице Милице која са мајком и дедом живи у планинским забитима Косова, на имању окруженом густом шумом.

"Ово је прича о злу које не може бити раздвојено од нашег бића. Моји јунаци живе у исконском страху од мрака, од онога што их чека када падне ноћ. И после скоро двадесет година од погрома 2004. Срби на Косову и Метохији живе у страху. Мрак је метафора тог страха" -изјавио је редитељ Душан Милић.

Филм "Мрак",српско-данско-бугарско-италијанско-грчка копродукција је сложена филмска прича о тешком животу Срба на Косову и Метохији у којој главне улоге тумаче Славко Штимац и све популарнија данска глумица српског порекла Даница Ћурчић. Остале улоге су поверене Миони Илов, Флавиу Паренти, Ивану Зербинати, Николи Кент, Darrenu Pettie, Николи Ракочевић, Славиши Чуровић, Слађани Букејловић.

Ауторску екипу филма чине сценариста и редитељ Душан Милић, директор фотографије Кирил Проданов, сценограф Миленко Јеремић, костимографкиња Лидија Јовановић, монтажер Yanis Chalkiadakis и композитор Кристиан Еиднес Андерсен.

Филм "Мрак" Душана Милића освојио је награду публике на 33. Филмском фестивалу у Трсту, где је уједно имао и светску премијеру.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести