Стефановић: Филм о Светој Петки је нешто потпуно другачије

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је глумица Милица Стефановић која је говорила о својој улози у филму "Света Петка - Крст у пустињи", чије биоскопско приказивање почиње 8. септембра.
Танјуг/Зоран Жестић/Милица Стефановић
Фото: Танјуг/Зоран Жестић/Милица Стефановић

Стефановић је говорећи о својим очкеивањима од филма редитеља Хаџи Александра Ђуровића истакла да је у сваком раду потребно дати свој максимум, како би уметник могао да мирног срца сачека све критике, али да је "нормално да је велика трема".

Према њеним речима, страха се ослободила кад је почела да игра уз Милену Предић, која тумачи лик Свете Петке, а на њој је било да улогом демона буде светичино наличје и пренесе "искуство њене унутрашње борбе".

"Трудила сам се да то буду суптилна средства, јер је Милена лик Петкане градила врло реалистично. Трудила сам се да својом игром надовежем на њу", истакл је глумица.

У екранизацији романа "Петкана" Љиљане Хабјановић Ђуровић, Стефановић је додала да улоге демона могу да буду атрактивне, да могу бити сексуални, шармантни, наглашено морбидни и "поље игре је скоро бескрајно".

Пошто је њен задатак био да игра тамну страну Свете Петке, Стефановић се водила глумачким средствима које је Предић бирала, у ксладу са текстом који није био свакодневно лак, прочлазећи кроз врло специфична стања, гнева, горчине, слутње и меланхолије.

Осврћући се на снимање у Јорданској пустињи, Стефановић је истакла да је то "крајње посебно место, толико монументално, јако и сурово".

"Мени је било подједнако узбудљиво да се бавим својим послом и посматрам како живе људи у тим условима. Пустиња је сем тога свето место. Та тишина коју осетите, удар ветра који као да помера мозак...Толико је изазовно и узбудљиво бити тамо. Стварно нам је помогло на путу причања ове приче", истакла је глумица.

Према њеним речима, "Света Петка - Крст у пустињи" ће бити занимљив поштоваоцима књиге иако знају причу, верницима које сама светитељка привлачи, али и поштоваоцима филмске уметности "који ће да виде нешто другачије".

"Огроман део филма заузима амбијенталност потпуно огољене борбе човека и природе. Миленино присуство, ходање кроз пустињу, ветар, песак, осама. Нама са овог поднебља је то потпуно страно", нагласила је Стефановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести