Светска премијера филма Дејана Петровића у Амстердаму

БЕОГРАД: Документарни филм Дејана Петровића "Исти" имаће светску премијеру у такмичарском програму најзначајнијег и највећег фестивала документарног филма на свету ИДФА (Интернатионал Доцументарy Филм Фестивал Амстердам), који ће се 30. пут одржати од 15. до 26. новембра у Амстердаму.
film, freeimages
Фото: Freeimages

"Исти" је краткометражни документарни филм у трајању од 16 минута који на јединствен начин приказује свакодневицу осуђеника и стражара у неколико највећих затвора у Србији. 

Његова изузетна фотографија и уникатна поетика даје поглед на живот у затвору који још увек није виђен у домаћем документарном филму и то су препознали и организатори Међународног фестивала документарног филма у Амстердаму, који су Петровићев филм уврстили у такмичарски програм, у категорији краткометражног документарног филма. 

Колико је ово велики успех за домаћи филм говори чињеница да су аутори из Србије последњи пут учествовали у такмичарском програму фестивала у Амстердаму пре шест година (Горан Радовановић - "Уз Фидела до краја" и Срђан Кеча - "Писмо оцу"), а за 30 година, колико постоји ИДФА, у такмичарским програмима овог престижног фестивала приказано је само девет документараца домаћих аутора. 

"Исти" је филм метафоре који се, приказујући живот у затвору, бави темом губљења идентитета појединца под утицајем система. 

Успостављајући паралелу између затворског и ширег друштвеног система, овај документарац истражује релативност људске слободе.

Захваљујући подршци Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије филм је снимљен у казнено-поправним заводима у Сремској Митровици, Пожаревцу (Забели), Нишу, као и у Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу.

Редитељ и сценариста филма је Дејан Петровић, директор фотографије Драган Вилдовић, монтажер Александар Поповић, сниматељ и дизајнер звука Никола Цвијановић, композитор Војин Ристивојевић. 

Иза филма стоји продуцентска кућа Независни филмски центар "Филмарт", а копродуцент је "Циннамон Филмс". "Исти" је снимљен уз подршку Филмског центра Србије.

На Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму биће приказано и остварење "Друга страна свега" Миле Турајлић и то у такмичарском програму, у категорији дугометражног документарног филма, као и "Слатко од Ништа" Бориса Митића у нетакмичарском програму "Мастерс".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести