Тамара Драгичевић отворила четврти Равно Село филмски фестивал

РАВНО СЕЛО: Вечерас је свечано отворен четврти Равно Село Међународни фестивал дебитантског филма у овом војвођанском селу.
t
Фото: famesolutions.rs

Драго ми је што сам вечерас овде са вама и данас у Равном Селу. Будите поносни на свој фестивал и на своје село. Посебно ми је драго што ће од сада Београд и Нови Сад долазити код вас, а не само ви код њих. Са задовољством проглашавам четврти Равно Село Међународни фестивал дебитантског филма отвореним, поручила је Тамара Драгичевић, овогодишње лице у фокусу фестивала.

Гостима се на почетку обратио Лазар Ристовски, иначе Равноселац и оснивач фестивала и објавио да је данас постављен камен темељац новог Дома културе.

Данас је диван дан и вечерас дивно вече. После пет година борбе дошли смо до малог циља и данас је коначно постављен камен темељац новог Дома културе! Фестивал се током ових пет година одржао, осим паузе прошле године због короне. Живот човека је стална борба за бољим животом, а ја могу да будем задовољан сада и завршеним процесом припреме четвртог фестивала и коначно каменом темељцем новог Дома, у којем ћемо обезбедити културни простор на којем превасходно млади људи могу да испоље своју креативности. Лепо је кад се граде путеви, болнице и фабрике, али је једнако важно кад се граде установе културе, јер се тако негује духовно биће једног народа. Равно Село је било место у којем су приказивани филмови из целог света, а имали смо и госте из целог света, од Кине, Русије, Француске и наравно околних земаља, из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, а вечерас имамо госте из Македоније. Велику захвалност дугујем Игору Мировићу, председнику Покрајинске владе без чије подршке не би било овог пројекта, казао је Ристовски.

Фото: famesolutions.rs

Председник Општине Врбас Предраг Ројевић је изјавио:

“Данас је велики дан не само за  Равно Село већ и за општину Врбас. Хвала Лазару Ристовском што га је организовао баш у овом селу из којег је одавно отишао, али се радо враћао. Без његове упорности би реализација новог Дома културе вероватно још дуго трајала. Нови Дом културе ће бити савремено опремљен, величине око 650 квадрата са 223 седишта. Ово ће бити централно место окупљања у читавој општини Врбас, на коме ћемо представљати културу, традицију и обичаје. Равно Село Филм Фестивал ће наставити да постоји, а ми ћемо наставити да га подржавамо и пратимо даљи раст овог фестивала.”

Фестивал је отворен традиционално концертом филмске музике. Извођачи су у пратњи Војвођанске филхармоније под диригентском палицом маеста Микице Јевтића извели познате филмске нумере. Наступили су првакиња београдске опере Сања Керкез, глумице Даница Максимовић, Вања Милачић и Срна Ђенадић, као и Равноселац Лука Мараш. Специјални гост концерта је био амерички глумац Адам Девенпорт, који је извео нумеру “Wхат а wондерфул wорлд”. Програм је испраћен овацијама публике. Програм отварања водили су глумци Лора Ђуровић и Марко Јањић.

Након концерта уследила је пројекција филма отварања - “Superdeep” руског редитеља Арсенија Сухина са Миленом Радуловић у главној улози.

Ово је моја дебитантска улога на руском језику и драго ми је да имате могућност да погледате овај филм. Нисам веровала да ће доћи и до наше фестивалске публике. Хвала још једном на позиву и уживајте у филму и фестивалу, казала је Милена, коју је публика поздравила громогласним аплаузом.

У главном такмичарском програму биће приказани и домаћи филм “Лихвар”  Немање Ћеранића (редитељ ће сутра бити гост фестивала), чешки филм „Смотај и пали“ са нашим Пеђом Бјелцем у главној улози, који ће такође сутра бити гост фестивала (ово је српска премијера филма), редитеља Адама Хобзика, мађарски филм “Припреме за заједнички живот на неодређено време” редитељке Лили Хорват (још једна српска премијера) и турски филм “Потенцијални кандидат” редитеља Ерџана Кесала. Док ће затварање фестивала 4. јула пратити додела награда у свим категоријама уз пројекцију филма “Једини излаз” Дарка Николића са Анђелком Прпић у главној улози.

Фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, Града Врбаса и продуцентске куће Зилион филм.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести