Тиму Роту уручено Почасно Срце Сарајева

САРАЈЕВО: Британском глумцу Тиму Роту вечерас је у Љетном кину Raiffeisen, пред више од 5.000 људи, уручено Почасно Срце Сарајева, а пре пројекције српског филма “Шавови” Мирослава Терзића.
tim rot
Фото: Youtube Printscreen

Рот је поздрављен громогласним аплаузом у биоскопу на отвореном, као и претходно на црвеном тепиху Сарајево Филм Фестивала, где су га дочекали многобројни фанови.

Славни глумац се задржао на црвеном тепиху, поздрављајући се са свима, фотографишући се и дајући аутограме, а пре тога је одржао мастерклас током којег се у разговору са босанскохерцеговачком глумицом Жаном Марјановић, са којом је играо у филму “Брокен”, присетио низа занимљивих прича са снимања филмова.

Биоскоп “Meeting Point” је био премали да прими све који су желели да виде и чују Рота.

Он је одмах на почетку сликао пун биоскоп и онда одложио свој телефон и рекао свима осталима да искључе телефоне, нагласивши да никада не би могли да буду на филмском сету јер би им одмах на улазу били одузети телефони.

Рот је дошао у Сарајево на један дан из Ливерпула и након два сата и 43 минута проведених у том граду, рекао да му се чини да је леп.

Присетио се да је требало у Дубровнику да снима филм, још пре него што су га окупирали туристи, али се то на крају претворило у леп одмор са девојком, а у Загребу је непосредно пре избијања рата у бившој Југославији снимио “Розенкранц и Гилдестерн су мртви”.

Признао је и како је после прва три филма престао да одлази на аудиције, јер то сматра “бесмисленим” и “бесконачно исцрпљујућим процесом”, тежим од сваког снимања.

Одбио је и аудицију за филм “Улични пси” и испричао је како га је заправо Квентин Тарантино убеђивао да снимају заједно.

“Добио сам сценарио, писало је погледај розе и плаво и почео сам да читам, али хтео сам да играм наранџастог и рекао сам не. Онда смо седели Харви Кајтел, Тарантино и ја и Харви ме је убеђивао да пристанем, ја сам поновио да нећу. Зашто бих? Тарантино ми је рекао да је то супер карактер, да погледам шта је он све пре тога радио и проценим да ли желим да радим са њим, ја сам поновио не. Онда је Харви отишао, ми смо отишли у паб његовим ужасним колима која још увек има. Ту се напио, а ја сам после прочитао цео сценарио”, испричао је Рот и насмејао публику, која га је испитивала и о анегдотама са снимања “The Cook, the thief, his wife and her lover”, “Pulp Fiction”, “Vincent i Teo”, “Lie to Me”.

Прве режије се подухватио (“War zone”), јер је, каже, свим редитељима дојадио, па су почели да му говоре да иде и сам сними филм, а на питање да ли ће се поново упустити у то, одговорио је потврдно.

“Не будете плаћени ако сте редитељ, посебно ако се бавите тешким темама, међутим пошто сам одгајио децу, могу сада да се посветим томе”, рекао је Рот, који често и продуцира филмове јер жели да створи простор за редитеље и глумце и то воли да ради иако ни за то, каже, не буде плаћен.

Признаје да је велики број редитеља који не знају да раде са глумцима и да су по том питању врло ригидни, а што се тиче избора улога, каже да нема критеријум.

“Ако вам треба новац, свака улога је ок, али важно је да вас дотакне дубоко унутра. Мислим да и немам неке критеријуме за избор улоге. Прочитам сценарио и ако помислим да је прича добра, пристанем и може да испадне добро или не”, рекао је Рот, признавши да је једном био шворц те је пристао да отпутује у Аустралију да сними филм, који никада није видео.

Испричао и како није желео Реја Винстона у свом филму “War Zone” иако је због њега постао глумац, да је мислио да ће бити отпуштен када је снимао филм “Роб Рој” јер је направио више глупости, а уместо тога је номинован за Оскара.

Каже да ни сам не зна како се припремао за улогу пионира истраживања на пољу детекције лажи у серији “Lie to me”, јер није желео да зна када га његова деца лажу.

Насмејао је присутне и причом како је покушао да оде усред снимања филма у Етиопији.

“Невероватн земља, изузетни људи и рат. Током снимања сам одлучио да одем, али проблем је испао што за излазак из Етиопије вам треба виза и тако нисам успео да изађем па сам морао да се вратим снимању”, испричао је Рот.

Каже да снимање филмова није каријера.

“Када погледате моју каријеру, видите један неред, хаос. Често сам мислио да ће ме ухапсити и сада то понекад помислим, али зато је и забавно”, истакао је познати глумац.

На питање шта му представља изазов, пружио је два одговора.

“Лош пример је када морате ујутру да устанете због неког минорног посла, а позитиван пример је рецимо сарадња са Мајком Лијем када апсолутно нисам знао шта треба да радим, али сам био у добром друштву. Тада сам волео да идем на посао иако је било врло тешко. Био је то одличан тренинг”, рекао је Рот.

Духовит, одлично расположен и забаван, Рот је сат времена причао своје доживљаје са снимања, одговарао на многобројна питања, а онда је дао и један савет: 

“Ако тражите посао и одбију вас, онда је то њихов проблем. Увек идите напред и не одустајте. Сваки посао плаћа кирију. Само идите напред”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести