У плану и трећи наставак "Зоне Замфирове"

ВРЊАЧКА БАЊА:  Сценаристи и продуценти Мирослав и Ивана Митић изјавили су данас да планирају снимање и трећег дела филма "Зона Замфирова".
Miroslav i Ivana Mitić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Митић је на конференцији за новинаре у Врњачкој Бањи, где се у оквиру 41. Фестивала филмског сценарија приказује филм "Зона Замфирова, други део", у режији Југа Радивојевића, рекао да имају идеју да сниме и трећи део приче која би се дешавала у приоду од 1908. године, током балканских ратова и Првог светског рата.

Он подсећа да се радња филма "Зона Замфирова, други део" завршава 1908. године када је Србија мобилисана због анексије Босне и у првој верзији су планирали да у завршној сцени, када Мане и Зоне излазе из цркве након крштења, испред цркве буде хиљаду војника који се жене уочи одласка у рат.

"Одлучили смо да то оставимо за трећи део у коме бисмо приказали период од 1908. кроз причу жена. Ја сам уверен да су наше баке сачувале Србију током ратова", каже Митић.

Помиње да су дошли до податка да је Мане био историјска личност и да је заиста био краљев јувелир, нагласивши да им је била жеља да кроз причу о Манету заправо представе причу о хероју и прикажу да и један обичан човек може да дође до двора.

Сценариста је рекао и да су се фокусирали на то шта се дешава када се уништава породица, јер уништавањем породице уништава се и друштво. Мане и Зоне имају проблем да добију дете, што је, како је приметио Митић, и данашњи проблем више од 300.000 младих људи у Србији.

Ни чаршија се, примећује Ивана Митић, није много променила од тог периода до данас.“Чаршија је лик у филму. Она није злобна, али је мирођија, увек мора да се умеша. Зоне покушава да сакрије свој проблем, али чаршију то занима и то се до данас није променило”, казала је Митић.

Мирослав Митић је рекао да је период између 1905. и 1908. био врло плодан за Србију и да нису желели само да се фокусирају на Ниш већ да прикажу југ Србије и богатство различитих чинилаца који су утицали на наше друштво.Он је подсетио и да је 2013. године грађен "Зоне град" на Власинском језику за потребе снимања филма, али није завршен и додао да сада очекују да добију дозволу, те се надају да наредне године "Зоне град" буде завршен.

Да ли ће и када кренути снимање трећег дела "Зоне Замфирове", Митић каже да зависи од финансијских средства и других обавеза свих актера.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести