У програму Кана прва копродукција Србије и Литваније

БЕОГРАД:  У селекцију престижног Филмског фестивала у Кану уврштен је филм „Сутон“ литванског редитеља Шарунаса Бартаса, историјска драма настала као коопродукција Литваније, Француске, Србије, Летоније, Чешке и Португалије, и уз подршку, између осталих, и Филмског центра Србије.
Scena iz filma „Suton “ Foto: Tanjug/biberche productions promo/bs
Фото: Сцена из филма „Сутон “ Фото: Танјуг/biberche productions promo/bs

Како је саопштено, реч је о првој и засад јединој копродукцији Литваније и Србије.

Иначе, кански филмски фестивал ове године није одржан у традиционалном облику због пандемије Ковида-19, али је Тјери Фремо, уметнички директор фестивала, данас обелоданио листу филмова изабраних за 73. издање Кана.

Међу њима је и Бартасово остварење “Сутон” чија се радња одвија у Литванији 1948. године, након завршетка рата и живота у беди.

Деветнаестогодишњи Унте је припадник партизанског покрета који се опире совјетској окупацији. Позиције у тој борби нису једнаке, али ће та очајничка борба одлучити будућност читавог становништва.

Филм „Сутон“ су продуцирали Шарунас Бартас и Јурга Дикчиувиене у име ливанске куће Студио Кинема, у копродукцији са кућама: Кино Електрон (Француска), Biberche Productions (Србија - продуценткиња Николина Вучетић Зечевић), Mistrus Media (Летонија), Сирена Филм (Чешка), Terratreme Filmes (Португалија).

Како се наводи на порталу Филм Неw Еуропе, буџет тог филма износи око 1,8 милиона евра, а сниман је 22 недеље у Литванији.

На филму је поред тима продукцијске куће Биберће и Николине Вучетић Зечевић учествовало и много филмских аутора и радника из Србије (маскери, шминкери, шарфери, микромани, ВФX артисти и супервизор).

Поред „Сутона“ на листи одабраних нашло се још 55 остварења из читавог света, између осталог и нове режије Веса Андерсона, Франсоа Озона, Стива Меквина, Маивен, Томаса Винтерберга, Фернанда Труебе...

Очекује се да ће овогодишња канска селекција бити приказана у оквиру посебних пројекција на филмским фестивалима који се одржавају од јесени па на даље - Локарно, Телурајд, Торонто, Сан Себастијан, Бусан...

Датум премијере „Сутона“ у Србији биће накнадно саопштен.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести