Упечатљиве документарне приче на 12. Мерлинка фестивалу

БЕОГРАД: Девет документарних иностраних филмова имаће српску премијеру на Мерлинка фестивалу, који ће се одржати од четвртка 3. децембра до недеље, 6. децембра у Дому омладине Београда.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Поред 9 играних филмова, у Главном такмичарском програму ће том приликом бити приказани и документарци о упечатљивим људима, догађајима и околностима које су значајно обележиле LGBTQ заједницу.

Документарни филм "Трансформери" редитеља Чада Хахнеа бави се овде не толико познатим детаљима из историје кубанске LGBTQ заједнице.

Од Бруклина и Нјујорка, до Оклахоме и Сан Антонија у Тексасу, редитељка Алексис Клементс у свом филму "Све што имамо" истражује  LGBTQ женске заједнице, културе и социјалне правде кроз објектив простора који оне креирају - од барова и књижара, до уметности и политичких центара.

Ретроспективни филм "Секс, грех и 69" канадске редитељке Саре Фоди је историјски документарац о закону из 1969. године којим се "декриминализује" хомосексуалност.

Бразилско документарно остварење редитеља Марсела Диаза под називом "Мариа Луиза" је прича о истоименој, уједно и првој трансродној особи у бразилским оружаним снагама.

Документарна прича о четири израелска тинејџера, која пролазе кроз неповратан процес промене живота, приказана је у филму "Транс деца" редитељке Хиле Медаиле.

Аустралијски филм "Моргана" је прича о очајној домаћици Моргани Мјусес заробљеној у лошем браку, која планира себи да оконча живот тражећи бег.

Документарац Барбаре Валбраун "Жене са обале: Лезбејски живот и љубав у Источној Немачкој" говори о животним причама шест лезбејки из Источне Немачке, које живе у великом граду, али и у руралним областима, и томе како су живеле и волеле у истополним везама.

Израелско - чешка копродукција "Драги Фреди" Рубија Гата говори о Фредију Хиршу, поносном Јеврејину и отвореном хомосексуалцу, који је имао 19 година када су проглашени Нирнбершки закони.

Поред поменутих документарних филмова из Главног такмичарског програма, на фестивалу ће такође премијерно бити приказано више од 80 играних и кратких LGBTQ филмова.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести