Вечерас почиње 10. Синема сити у петроварадинском Подграђу

Међународни филмски фестивал “Синема сити” биће вечерас отворен у петроварадинском Подграђу, у оквиру Градић феста, и до 3. септембра на више локција у овом простору приказати филмове, ове године фокусиране на младе ауторе и њихова прва остварења.
с
Фото: Илустрација

Филмови се и на овом, јубиларном 10. Синема ситију, који се први пут одржава у Подграђу и у оквиру Градић феста, као и Фестивал уличних свирача, приказују у познатим селекцијама: Национална класа, 360 степени, Фреш Дењуб филмс, Ап то 10 бакс и Планет рок.

“Синема сити” ће свечано бити отворен вечерас уручењем награда “Ибис” нашој познатој глумици Мирјани Карановић и сниматељу и продуценту Миодрагу Миши Милошевићу, за њихов неизмеран допринос домаћој кинематографији. Награда “Ибис”, чији је аутор вајар и сликар Никола Пешић, додељује се филмским ствараоцима за изузетан допринос развоју домаће кинематографије и њену промоцију у земљи и иностранству.

Након тога, биће приказан домаћи филм „Реквијем за госпођу Ј.“ Бојана Вулетића, кандидат за награду Европске филмске академије, у којем Мирјана Карановић глуми главну улогу. Други филм на свечаном отварању је „Srce­ o­d kame­na“, дебитантско остварење које долази са Исланда, у режији Гудмундура Арнара Гудмундсона.

“Национална класа” представиће 13 наших домаћих играних и документарних остварења:”Афтерпарти” у режији Луке Бурсаћа, “Контроиндикационе” у режији Тамаре фон Стајнер, “Гора” у режији Стефана Малешевића, “Јесен самураја” у режији Данила Бећковића, “Најважнији дечко на свету” редитељке Тее Лукач, “Na{i o~evi, majke i wihova djecaNa{i o~evi, majke i wihova djeca” редитељке Сање Савић, “Povratak” у режији Предрага Јакшића, “Re­kv­ijem z­a ­g­ospo|u J­” u re`i­ji­ Boja­na­ Vule­ti}a, “Сневани снегови” у режији Золтана Бичкеија, “Стадо” у режији Николе Која, “Сви северни градови” у режији Данета Комљена, “Ветар” у режији Тамаре Дракулић и “Зашто је Драган направио оркестар” у режији Николе Спасића.

На отварању домаћи филм Реквијем за госпођу Ј.“ Бојана Вулетића, кандидат за награду Европске филмске академије, у којем Мирјана Карановић глуми главну улогу и Срце од камена“, дебитантско остварење са Исланда, у режији Гудмундура Арнара Гудмундсона

У селекцији “Фреш Дењуб филмс” биће приказани филмови из Хрватске, Црне Горе, Словачке и Румуније:”Два лото листића”, “Igla ispod praga”, “Ne gledaj mi u tawir”, и “Prqa­v{tina”.

Селекцију “360°” чине дебитантска остварења из целог света: „Последња породицаPosledwa porodica” (Пољска), „Звездано небо над мојом главомZvezdano nebo nad mojom glavom” (Француска), „Sveti vazduh” (Израел), „Мрачна лобањаMra~na lobawa”(Боливија), “Срце од камена” (Исланд), као и „Адријанин пакт­Adrijan­in­ p­akt” (Чиле), који је једини документарни.

Нискобуџетних филмова у селекцији “Ап то 10.000 бакс” има 32 из 20 земаља, међу којима су и наши: “Ујед пчеле у Великим Пчелицама” Марка Ђорђевића, “Флафи” Лее Филиповски (Србија/Канада),”Камен у руци” Стефана Иванчића, “Прозор у срећу” Драга Латиновића и Илије Галоње, “Никог нема” Јелене Гавриловић, “Дан за Вању” Мие Кнежевић “Да могу да бирам...” Жарка Себића, “Љубав” Огњена Петковића, “Љубав” Душана Зорића, “Глад” Тамаре Тодоровић и други.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести