„Видеомедеја” у Музеју савремене уметности Војводине од 22. до 24. септембра

Међународни видео фестивал “Видеомедеја” биће 21. пут одржан од 22. до 24. септембра у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду (Дунавска 37), у продукцији и организацији Удружења за видео уметност “Видеомедеја”.
Videomedeja
Фото: Videomedeja

На фестивалу ће, у оквиру такмичарског програма, бити представљени радови из 23 земље, док ревијални програм укључује специјалну селекцију радова домаћих аутора “Мејд ин Сербиа” и презентације чланова жирија – Теуса Звакхалса из Холандије, Далибора Барића из Хрватске и Владимира Тупањца из Србије.

„Гости и учесници фестивала су светски познати визуелни уметници, визуелне групе, теоретичари, критичари, медијски активисти, продуценти, промотери и дистрибутери. “Видеомедеја” је од свог оснивања прошла кроз различите промене и изазове али оно што се сваке године поставља као императив јесте могућност да се новосадским љубитељима видео уметности представе најквалитетнији и најновији радови како домаћих, тако и иностраних уметника, који су оставили трага у овој области уметности и испунили критеријуме селекције “Видеомедеје””, подсећају у Удружењу.

На конкурсу за 21.”Видеомедеју” пристигло је преко 1.000 пријава, од којих је, како подсећају, скоро 9 одсто уврштено у фестивалски програм. Учествовали су аутори из 40 различитих земаља са свих континената, напомињу у “Видеомедеји”,  а оно што би се могло истаћи као занимљивост је то да ове године има знатно више радова из Азије и Канаде. Програм су, као и претходних година, уредили Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Александар Давић.

У “Видеомедеји” истичу да је овогодишњи избор радова јединствена  прилика за едукацију и увид у могућности примене напредних технологија у актуелној светској уметничкој пракси.

„Пре три године “Видеомедеја” је покренула нови пројекат “Лунартис”, кроз који ће се и ове године представити најталентованији студенти 11 најпрестижнијих филмских академија и факултета широм света“, напомињу у “Видеомедеји”.

“Тако ће и овогодишњи такмичарски програм садржати три селекције: Пројекције, Медијске инсталације/Наступи и “Лунартис”. Филмови из програма “Лунартис” конкуришу за две награде: “Лунартис” награду, коју додељује жири за најбољи филм и “Лунартис” награду публике за најбољи филм по мишљењу посетилаца (сабирањем гласова публике). У селекцији Пројекције, биће приказано 55 радова, који конкуришу за награду “Сфинга”, док је у Медијским инсталацијма/Наступима заступљено девет медијских инсталација, међу којима ће бити додељена награда “Богданка Познановић”.“

На крају последњег фестивалског дана, у недељу, 24. септембра, поменути трочлани интернационални жири прогласиће победнике фестивала, а након тога публика ће имати прилику да погледа награђене радове.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести