Завршен 41. Фестивал филмског сценарија

БЕОГРАД: Уручењем награда и пројекцијом филма “На млечном путу” Емира Кустурице вечерас је у амфитеатру “Данило Бата Стојковић” у Врњачкој Бањи завршен 41. Фестивал филмског сценарија.
film, freeimages
Фото: Freeimages

Прва награда припала је Бојану Вулетићу за филм “Реквијем за госпођу Ј”, друга Вулету Журићу за филм “Слепи путник на броду лудака” у режији Горана Марковића, а трећу су поделили Димитрије Војнов за “Јесен самураја” (редитељ Данило Бећковић) и Иван Мариновић за своје остварење “Игла испод прага”.

Специјална награда фестивала, одлуком жирија у коме су били Филип Даутовић (председник), Стеван Филиповић и Милан Јелић, отишла је у руке Луке Бурсаћа који је за дебитански филм “Афтерпарти” добио и награду “Славко Лазаревић” листа “Илустрована политика”.

Ту одлуку је донео жири критике, у саставу Владимир Џудовић, Срђан Јокановић (председник) и Мирољуб Дугалић.

Глумцу Милану Васићу уручена је реплика римског новчића за изузетан допринос афирмацији овогодишњег фестивал, одлуком жирија града домаћина који су чинили Дане Станојчћ, заменик председника Скупштине општине Врњачка Бања, Иван Трифуновић, директор Туристичке организације Врњачка Бања и Нина Стаменић, директор хотела "Соларис ресорт".

Лауреати су захвалили жирију, организаторима и свим учесницима што истрајавају у писању сценарија, који је “ембрион сваког филма”, а посебно публици која је свих претходних дана пратила филмове.

Од 13. августа у такмичарском програму приказано је 14 филмова, а Кустуричино остварење ван конкуренције.

Публика је гледала филмове “Ветар” по сценарију Ане Родић у режији Тамаре Дракулић, “Зона Замфирова, други део” сценариста Иване и Мирослава Митића, у режији Југа Радивојевића, “Реквијем за госпођу Ј” Бојана Вулетића, "Афтерпарти" по сценарију и у режији Луке Бурсаћа, "Име: Добрица, презиме:непознато" Срђе Пенезића, "Јесен самураја" (Димитрије Војнов/Данило Бећковић).

На програму су и "Игла испод прага" Ивана Мариновића "Козје уши" (Владислава Војновић/Марко Костић), "Наши очеви, мајке и њихова деца" Сање Савић, "Повратак" Предрага Јакшића, "Santa Maria della Salute" Здравка Шотре, "Слепи путник на броду лудака" (Вуле Журић/Горан Марковић), "Стадо" (Небојша Ромчевић/Никола Којо), "Бисер Бојане" (Владан Ђурђевић/Милан Караџић).

Као пратећи програм организована је Летња школа филмске драматургије "Слободан Стојановић", Летња школа филмске критике, промоције књига "Мртви" Слободана Новаковића и "Косово, вера и помирење" Горана Радовановића, изложба "Мија Алексић - бити глумац" и симпозијум посвећен активностима Југословенске кинотеке.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести