Завршен ФАФ, Гран при филму "Да ли сте видели ову жену"

Фестивал ауторског филма (ФАФ) вечерас је завршен доделом награда, међу којима је Гран при "Александар Саша Петровић" припао делу редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића "Да ли сте видели ову жену".
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

                 На свечаности у београдској МТС дворани, награда "Гордан Михић" за најбољи сценарио припала је Манију Хагигију за ирански филм "Одузимање", док је најбољи редитељ Хрват Јурај Леротић за "Сигурно мјесто".

                Жири Такмичарског програма 28. ФАФ-а, у коме су били Омар Ел Зохаири, Серж Бозон и Теона Стругар Митевска, одлучио је да посебно помене глумца Асвендија Бенинга Свару за индонезијски филм "Аутобиографија".

                У одлуци жирија наводи се да су "Да ли знате ову жену" и "Сигурно мјесто" важни за регион "јер представљају глас нове генерације“.

                Зорић и Глушчевић су пред посетиоцима захвалили на награди, а жири је оценио да њихов филм "не прати никаква правила и не намеће себи никаква ограничења, већ одважно иде напред уз дозу хумора, интелигенције и неусиљености". 

                "Сигурно мјесто" користи минимализам и веома прецизну режију "како би напао тему којој није лако приступити", оценио је жири.

                За "Најхрабрији филм" у ФАФ-овој селекцији "Храбри Балкан", чланови жирија Иван Бакрач, Јован Марковић и Даниела Шрир одабрали су "Пеликана" хрватског редитеља Филипа Хераковића, док је посебно поменут српски "У раменима" Таре Гајовић.

                Жири сматра да остварење Хераковића "сведеном нарацијом, режијом која изврсно користи просторе, као и глумом Едија Ћелића, са лакоћом на гледаоца преноси стање и атмосферу, позивајући га да призоре доживи непосредно и интуитивно“.

                Хераковић је примајући награду рекао да му је драго што је његов филм имао регионалну премијеру на ФАФ-у, у програму "Храбри Балкан", чији назив "садржи две важне ствари - отпор и јединство".

                Како је наведено, Гајовић наративним и стилским изборима успева да "кроз наизглед неважне догађаје изрази тежину комуникације међу блиским људима, па зато овај филм гледамо и у непрестаном благом грчу, можда баш негде у раменима" .

                Критичарка Ивана Кроња саопштила је да "Награда професора Владе Петрића за најсинематичнију секвенцу у част Славка Воркапића" припада француској "Планини" Томаса Салвадора и "Бајци" руског редитеља Александра Сокурова.

                Награду "Александар Петковић" за најбољи сниматељски рад добили су сниматељи "Планине" Алексис Кавирчине и Виктор Пичон, а ову повељу додељује жири Удружења филмских уметника Србије  у саставу Предраг Бамбић, Мирослав Живановић и Војислав Гелевски.

                Фестивал отворен 25. новембра затворио је филм "Кит" америчког редитеља, сценаристе и продуцента Дарена Аронофског, са Брендоном Фрејзером у главној улози, који је недавно на Венецијанском филмском фестивалу освојио четири награде.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести