Завршен фестивал сниматељских остварења у КЦНС

Седми фестивал сниматељских остварења “Слика у покрету”, који афирмише и награђује рад сниматеља слике и директора фотографије, прексиноћ је затворен церемонијом уручења награда.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

На свечаности у Културном центру Новог Сада, вредна признања додељивана су у бројним категоријама награда за сниматељски рад на филму, ТВ серијама, студентском краткомет-ражном филму, мањинским копродукцијама... Уручена је и престижна награда за животно дело. На основу одлуке Српске асоцијације сниматеља, ово признање припало је директору фотографије Предрагу Пеги Поповићу, за допринос у кинематографији.

О главној и специјалној награди за сниматељски рад у филму, одлучивао је трочлани жири у чијем саставу су били  директори фотографије Милорад Глушица, Ракел Фернандез и Милош Јаћимовић. Главна награда за сниматељски рад, која се додељује у сарадњи са Асоцијацијим филмских фестивала Србије, припала је директору фотографије филма “Усековање” Марку Миловановићу. Жири је у образложењу одлуке истакао да главна награда одлази једном „непретенциозном филму, где је лична потреба да се исприча прича покретачка снага читавог процеса и где је уметност филмске слике суштински повезана са мотивима који стоје иза почетне идеје за снимање филма”.

Специјална награда за сниматељски рад на филму отишла је у руке Јелене Станковић из Српске асоцијације сниматеља, директорке фотографије филма “Страхиња Бановић”. 

Седмочлани жири Српске асоцијације сниматеља доделио је златну, сребрну и бронзану плакету за сниматељски рад у ТВ серијама снимљеним у последњих годину дана у домаћој продукцији. Златну плакету освојио је Александар Караулић за сниматељски рад у серији “Нечиста крв”. Сребрна плакета за сниматељски рад у серији уручена је Игору Маровићу из Српске асоцијације сниматеља за серију “Блок 27”. Бронзану плакету добио је Марко Младеновић из Српске асоцијације сниматеља за сниматељски рад у серији “Беса 2”.

Новина овогодишњег издања Фестивала „Слика у покрету“, била је селекција студентских краткометражних филмова, где је награда за најбољи сниматељски рад припала Владимиру Ђурићу за филм „Кротки” и Џејлану Ибрахимовићу за филм „Док сунце излази”. Асоцијација филмских фестивала Србије такође је, у сарадњи са Филмским центром Србије, доделила награду за најбољи снимљени рад у мањинској српској копродукцији филму „Стриц” директора фотографије Милоша Јаћимовића.

Током четири фестивалска дана, у оквиру пропратног програма одржана су два  мастеркласа које су водили домаћи директори фотографије Миладин Чолаковић и Ђорђе Арамбашић, као и презентација филмске опреме која је одржана у Културној станици „Свилара“, у сарадњи са компанијама „Visual Impact“ и „Sony“.

Фестивал “Слика у покрету” одржан је уз подршку Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, града Новог Сада као и Филмског центра Србије.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести