Завршен Сомборски филмски фестивал: „Оази” награда „Ернест”

Свечаном церемонијом уручења награда и концертом рок групе “Лав Хантерс” на Великој сцени Народног позоришта Сомбор, затворен је трећи Сомборски филмски фестивал у организацији Културног центра „Лаза Костић” Сомбор.
stimac
Фото: portal 025.rs

Жири Главног такмичарског програма, који су чинили продуцент Филип Фети Даутовић, глумци Марија Бергам и Петар Стругар, доделио је награду “Ернест” за најбољи филм, названу по пиониру кинематографије Ернесту Бошњаку, остварењу „Оаза” редитеља Ивана Икића. У образложењу жирија се, између осталог, наводи да је „деликатна тема, која је била привилегија само најхрабријих аутора документарних филмова, овог пута обрађена у играној форми, што већ само по себи представља огроман подухват, како продукцијски тако и редитељски. Овај потресан филм никога не оставља равнодушним, и као глас вапијућег у пустињи допире до сваког срца на планети, опомињујући нас да се велике љубави и велике трагедије догађају и изван наших комфорних, ушушканих светова”.

Добитница награде “Ернест” за најбољу глумицу је Дариа Лоренци Флац за улогу у филму „Матер” редитеља Јуре Павловића. У образложењу жири је навео да „пратећи интимистичку причу о односу мајке и ћерке, ова изванредна глумица, у оквиру редитељског поступка који је преседан у кинематографији и филмској поетици, успела је да у крупном плану током целог филма, минималним глумачким средствима ангажује гледаоца и увуче га у своја стања која су апсолутно искрена и тачна. Фасцинантан је начин на који она изазива емпатију гледаоца и чини филм у сваком тренутку узбудљивим. Маестрална Дариа допринела је да ова тешка и тескобна прича на моменте засија дечијом радошћу”.

Бранимир Поповић је награђен за најбољу мушку улогу у филму „Концентриши се, баба”, редитеља Пјера Жалице. Жири је указао да „Бранимир Поповић изненађујуће смело и уверљиво, користећи широк и интелигентан избор глумачких средстава, тумачи лик Банета крећући се изузетно прецизно у оквирима задатог жанра. Унутар успостављених стереотипа о Црногорцима, Бранимир је успео да вешто и духовито оживи дводимензионалну карикатуру, која у једном тренутку прераста у снажан заокружен драмски лик“.

Жири селекције младих аутора награду за најбољи филм доделио је редитељу Немањи Ћеранићу за филм „Лихвар”. У образложењу жирија, који су чинили редитељ Филип Марковиновић, глумица Јована Петронијевић и глумац Жарко Степанов, наведдено је да филм ”доноси једноставну, згуснуту и динамичну причу која нам приказује један дан главног јунака са маргине, утеривача дугова, који покушава да среди свој живот. Редитељ Ћеранић, приказао је раскошан таленат у свим сегментима рада на филму. Изванредан рад са глумцима од којих су један део натрушчици, брз ритам, доследно спровођена нарација са атрактивним и добро темпираним епизодним ликовима у крајњем исходу дају филм у најбољем маниру жанровског нео-ноара”.

Жири је такође одлучио да специјалним признањем награди филм „Ивана Грозна“ ауторке Иване Младеновић због њеног иновативног приступа у којем комбинује аутофикцију, фикцију и документаризам. Тим приступом ауторка је створила уједначен, и пре свега духовит филм, у ком полазећи од крајње личног даје живописну слику малог града из кога је потекла.

Зоран Рус, председник Скупштине града Сомбора, уручио је награду Специјални Ернест нашем легендарном глумцу Славку Штимцу, прошлогодишњем лауреату ове награде.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести