Због короне промењени услови конкурса за European Film Awards

БЕРЛИН: Велики број филмских премијера на фестивалима и у бископским салама одложен је ове године због кризе изазване корона вирусом, а Европска филмска академија је из тог разлога одлучила да драстично промени услове конкурса за учетвовање на European Film Awards (ЕФА).
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Стандардни сет правила условљавао је да филм своје прво приказивање (било на фестивалу или у биоскопу) мора да има у периоду између 1. јуна 2019. и 31. маја 2020. године.

Промене се односе на филмове чије су премијере планиране баш за тај период, а нису могле да се одрже због пандемије.

Будући да ће већина остварења ипак “угледати светлост дана” било онлајн, било путем биоскопских пројекција до краја новембра, Европака филмска академија одлучила је да и та остварења уврсти у свој избор.

Све ово, међутим, под условом да власници дозволе ЕФА да филмове укључи у свој “одабирни програм”, који је сачињен од 3.800 филмских професионалаца који гласају и бирају номинације.

Директор Академије Мајк Дауни казао је да су одлучили да донесу неколико промена које би омогућиле несметано функицонисање овогодишње доделе награда.

“Одбор и менаџмент ЕФА би првенствено желели да свим члановима пожеле срећу у овим тешким периодима. Надамо се да најзад видимо светло на крају тунела. Једна ствар остаје непромењена - свим срцем смо уз све европске стваратеље, и учинићемо све да им помогнемо током, и након пандемије. Једва чекамо да све ово прође и да се снимање филмова настави, биоскопи поново отворе и социјални аспект повратка биоскопа у сале поново оживи”, рекао је Дауни.

Сви филмски ствараоци могу, према новим условима, да пријаве своја остварења до 31. маја ове године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести