Зеленовић: Велики повратак публике на палићки фестивал

ПАЛИЋ: Поред квалитетног програма, велики повратак публике је оно што је обележило 26. Фестивал европског филма Палић, који се завршава вечерас, оцена је директора ФЕФ Палић Радослава Зеленовића.
zelenovic tanjug
Фото: Tanjug

Зеленовић је на данашњој конференцији за новинаре рекао да је за њих велика радост што је Летња позорница била препуна две вечери - на отварању када је приказан филм “Бол и слава” Педра Алмодовара, и синоћ када је била светска премијера домаћег филма “Ајвар” Ане Марие Роси.

Он је нагласио да фестивал раде за публику која је своју оданост најбоље показала управо на поменутим пројекцијама, као и када је после “Ајвара” остала да гледа трочасовни немачки филм “Дело без аутора” Флоријана Хенкела фон Донерсмарка.

“Ретко где можете срести публику која ће у удобним фотељама биоскопских дворана седети три сада и гледати филм, а наша публика то чини на клупама Летње позорнице”, рекао је Зеленовић.

Као оснивач и директор, оценио је да је ове године реализован један од најбољих фестивала, да је програм био добар као ретко када и да све што су планирали, а реч је о 15 селекција - Од “Класика” до “Младог духа Европе”, од мађарског до грчког филма, реализовали.

Он је приметио и једну “линију” у оквиру овогодишњег Главног програма коју је назвао “Од Вардара до Триглава” и која повезује филмове три редитељке - Теоне Стругар Митевске из Северне Македоније, Урше Менарт из Словеније и Ане Марие Роси из Србије, која га је посебно обрадовала.

Програмски директор Мирослав Могоровић је рекао да би био задовољан да наредно издање фестивала, које ће бити одржано од 18. до 24. јула 2020. године, буде на нивоу овогодишњег, уз унапређење нових селекција - “Великани европске кинематографије” и “Нови европски документарни филм”.

Извршни продуцент фестивала Илија Татић је рекао да је задовољан реализованим програмом и одличном реакцијом публике и додао да су сви гости, којих је било више од 100, отишли са Палића са позитивним утисцима.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести