Жилнику награда за животно дело

Редитељу Желимиру Жилнику припала је награда за животно дело Фестивала ауторског филма која ће му бити уручена на отварању његовог 24. издања 23. новембра у Комбанк дворани у Београду пре пројекције филма “Крадљивци” јапанског редитеља Хизоказуа Коре-еде, награђеног Златном палмом у Кану.
zelimir zilnik
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

На Фестивалу ауторског филма биће приказан и Жилников нови филм “Најлепша земља на свету”, док ће у Музеју Кинотеке бити приређена ретроспектива “неопеваног хероја европског филма”, како га је назвао селектор програма “Жилникова Интернационала” Грег де Кјур наглашавајући да ретроспективи одговара баш тај назив јер је Жилник “уједињујућа симболичка снага за синеасте свих нација и земаља”, додавши да је и “пионир интервенционистичког филма, пионир у брисању граница између фикције и нефикције” и увек на страни маргинализованих и људи у невољи.

Подсетимо, Фестивал ауторског филма биће одржан од 23. до 30. новембра и како је најавио на конференцији за новинаре његов директор Игор Станковић, у главном ће програму бити приказано 29 филмова, од тога 10 у такмичарској селекцији, уз богат пратећи програм. “ФАФ доживљава своју ренесансу уз велика ауторска имена и младе ауторе који доносе неко ново сутра”, рекао је Станковић.

Уметнички директор Срђан Вучинић је најавио филмове награђиване на великим фестивалима, попут поменутих “Крадљиваца“ или “Сутона“ Ласла Немеша (Фипресци награда у Венецији). Када је реч о домаћим остварењима, биће приказана три филма снимљена у српској продукцији или копродукцији - “Терет” Огњена Главонића, “Ти имаш ноћ” Ивана Салатића и “Границе, кише” Властимира Судара и Николе Мијовића.   

   Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести