„Златни торањ” остварењу „Парк” Софије Егзарху

„Златни торањ” за најбољи филм 24. Фестивала европског филма Палић додељен је филму “Парк” Софије Егзарху (Грчка/Пољска), саопштио је жири.
Scena iz nagrađenog filma „Park”  Foto: FEF Palić
Фото: Сцена из награђеног филма „Парк”  Фото: ФЕФ Палић

Филм Софије Егзарху награђен је за “реалистичан приступ кроз који описује брутални свет двоје младих који одрастају у свету који се распада, за телесност, интензиван језик и изузетну глуму двоје младих глумаца у успону”, и притом нагласио да је то рад редитељке-дебитанткиње. У филму Олимпијско село у Атини, десет година након Олимпијских игара. Група дечака лута по рушевинама играјући уврнуту верзију Олимпијских игара.

“Палићки торањ” за најбољу режију припао је Хелени Хегеман из Немачке за “Претерани аксолотл”, за “интензивно и енергично приповедање и смелу наративну структуру”.  “Овај филм на сцену доводи једну младу глумицу која обећава и једну искрену редитељку”, оценио је жири у саставу румунски редитељ Кристи Пују (председник), српски глумац Никола Ђуричко, редитељ Густ Ван Ден Берге, селекторка и продуценткиња Луиз Х. Јохансен из Данске и хрватска глумица Тихана Лазовић. Специјално признање добио је хрватски аутор Игор Безиновић за “Кратки излет”, за “пажљиво и минуциозно грађење наратива и ослобађајући улазак редитеља-дебитанта у играни филм”.

Награду жирија критике за најбољи филм у програму “Паралеле и судари” на 24. Фестивалу европског филма Палић добио је филм “Не гледај ми у тањир” Хане Јушић, “за сложен приказ снажног женског лика и иновативан приступ причи о одрастању”. “Филм Хане Јушић ефикасно комбинује висцералну фотографију и злокобну електронску музику која ствара неприродан осећај клаустрофобије”, наводи се у образложењу жирија у коме су били Марта Балага из Хелсинкија, Јанка Пожоњ из Будимпеште и Иван Велисављевић из Београда.

Специјално признање додељено је филму “Последња породица”, за превазилажење граница конвенционалног биографског филма у служби интригантног портрета великог пољског сликара Жђислава Бекшинског и његове јединствене породице.

“Редитељ Јан П. Матушински проналази нови угао за добро познату причу, проницљивим погледом документаристе”, рекао је жири.

На овогодишњем Фестивалу европског филма Палић, који је завршен синоћ приказано је око 80 филмова у 11 селекција.  Главни такмичарски програм представио је 12 остварења, а програм “Паралеле и судари” 10 филмова.

Једногласне одлуке жирија

Председник жирија Кристи Пују је рекао да су све одлуке донете једногласно, а Луиз Јохансен је приметила да свих 10 филмова који су били у конкуренцији за награде из Главног такмичарског програма говоре о актуелном тренутку.

Аутори су врло свесни садашњости, али о њој говоре на врло суптилан начин, додала је Луиз Јохансен.Ђуричко је рекао да не може да процењује европску кинематографију на основу 10 филмова које је погледао.

„Филмови су врло разноврсни, гледали смо високобуџетне и оне јефтиније, остварења етаблираних аутора и дебитаната, додао је он, са чим се сложила и његова колегиница Тихана Лазовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести