Злогоње Рашка Милковића у Торонту

БЕОГРАД: “Злогоње”, целовечерњи редитељски деби младог Рашка Миљковића биће приказан на TIFF Kids фестивалу, који ће бити одржан од 9. до 18. марта у Торонту, најавио је Филмски центар Србије.
zlogonje
Фото: Youtube Printscreen

TIFF Kids фестивал, који у фокусу има филмове намењене деци, званични је огранак Међународног филмског фестивал у Торонту, најпрестижнијег и најзначајнијег филмског фестивалу на северноамеричком тлу.

Сценарио за филм “Злогоње”, по мотивима књиге “О дугмету и срећи” Јасминке Петровић, написали су Марко Манојловић и Милош Кречковић. 

Директор фотографије је још један дебитант Микша Анђелић, а прво професионално задужење на целовечерњем филму има и костимографкиња Милена Миленковић. 

Монтажер је Ђорђе Марковић, док је сценограф искусни Аљоша Спајић. 

Улоге тумаче деца Михајло Милавић и Силма Махмути, као и Јелена Ђокић, Бојан Жировић, Дубравка Ковјанић, Олга Одановић, Јелена Јованова, Стела Ћетковић, Милутин Милошевић, Милена Предић и Матија Поповић.

”Злогоње” је прича о десетогодишњем Јовану, који је рођен с парцијалном церебралном парализом и цео његов живот је условљен тим стањем.

Кроз своју машту Јован бежи у свет фантазија у којем је, неспутан својим физичким недостатком, слободан да уради и буде ко год пожели. 

Ненадано у његово одељење стиже нова ученица Милица која мало по мало пробија зид који је Јован изградио око себе да би се сачувао од емотивног повређивања и позива га у авантуру ослобађања њеног оца од његове нове жене, за коју верује да је вештица и да га је зачарала.

Ова српско-македонска копродукција настала је под придуцентским вођством Јоване Караулић и куће “Акција продукција”, уз сарадњу са београдском кућом “This and That“ и уз подршку Филмског центра Србије. Копродуцент је македонска продуцентска кућа “Dream Factory“. 

Филм су инситуционално подржали Филмски центар Србије, Медија програм Креативна Европа, Македонска филмска агенција, Министарство просвете Републике Србије, Град Београд и Општина Стари град.

”Злогоње” ће, у организацији агента продаје у свету, берлинске куће “Плуто Филм”, бити представљене у оквиру маркета Берлинског филмског фестивала.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести