Из Скупштине 5. октобра нестало 60 скупоцених слика

БЕОГРАД: У догађајима од 5. октобра 2000. године, из збирке Скупштине Србије, која је тада обухватала 156 дела, украдено је или уништено у пожару њих 60, док су многа оштећена.
skupstina srbije
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Весна Дујмовић, саветник у Групи за едукацију и презентацију скупштинске баштине, подсећа да су међу отуђеним делима и „Отворене капије Београда“ Милића од Мачве из 1974, „Коњи“ Петра Лубарде из 1954., „Дубровник“ из 1959. Пеђе Милосављевића. Нестале су и слике Милана Кечића, Милутина Радојчића, Смиље Бојичић, Бошка Карановића, Златка Прице...

Оне до данас нису нађене, њихове фотографије налазе се у архиви сајта Министарства унутрашњих послова, које још трага за њима. Овакав губитак јесте ненадокнадив, истакла је Дујмовићева за „Политику“.

Она је додала да је Министарство културе и информисања Народној скупштини поклонило, у међувремену, нових 39 дела, чиме је колекција допуњена. 

Реч је, како је навела, о сликама савремених аутора, међу којима су Милош Бајић, Владимир Дунић, Божидар Дамјановски, Милић Станковић од Мачве, Воја Станић и други.

У Скупштини Србије је, поводом 110 година од дана када је краљ Петар Први Карађорђевић положио камен темељац за изградњу тог здања, јавности у централном х олу приказан део од 20 дела из богате колекције која се налази у скупштинским канцеларијама и кабинетима, подсећа „Политика“.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести