"Ја то тамо певам" Душана Ковачевића сутра у свим књижарама

БЕОГРАД: Један од најбољих домаћих драмских писаца и сценариста Душан Ковачевић објавио је песничку аутобиографију "Ја то тамо певам" у издању Лагуне, која је од сутра у продаји у свим књижарама, објавила је та издавачка кућа.
dusan kovacevic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)
Аутор легендарних филмова и представа - „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“, „Професионалац“, „Балкански шпијун“, „Сабирни центар“, „Радован Трећи“, “Свети Георгије убива аждаху” написао је јединствено дело као успомену на време и људе којих више нема.
 
„Књига песама “Ја то тамо певам'' написана је као сећање на мојих пола века бављења позориштем, филмом и литературом уопште“, објаснио је Душан Ковачевић, иначе творац стихова чувене „Месечине“, која је у композицији Горана Бреговића постала хит за сва времена.
 
„У тим филмским, позоришним причама исписане су многе песме и оне су биле у мојим фасциклама сачуване за дане кад будем имао времена да их саберем, одаберем и објавим и то време је дошло изненада у овом невремену кад сам могао да се посветим тој књизи. Уз песме ту су и приче, белешке, анегдоте како су оне настајале, ко их је компоновао, певао и глумио, ако су биле само изговорене”, истиче култни драмски писац.
 
“Мени је стало до прича из ове књиге јер су то драге успомене на рад са људима којих, нажалост, већином нема. Реч је о нашим најбољим глумцима, певачима и композиторима.“
 
Аутор упознаје читаоце са њиховим интерпретаторима - глумцима, певачима, кантауторима у време када су се припремале за извођење.
 
Књижевно дело садржи песме, које ће многи препознати из чувених драма, представа и филмова, али уз њих и коментаре, записе и читаве приче које се око тих песама плету.
 
Подељена у четири „циклуса“ („Ко то тамо пева“, „Дванаест песама за дванаест месеци“, „Није лоше бити човек“ и „Из породичног албума“), ова збирка песничких слика коју је духовито илустровао Горан Ратковић, подсетиће љубитеље Ковачевићевих трагикомичних и понекад фантастичних комада на опсесије и нарави његових јунака, као и на време и прилике када су ти комади и песме у њима настајали.
 
Лагуна је недавно објавила и други том избора најбољих драма аутора Ковачевића.
 
Пред читаоце од сутра стиже необична песничка аутобиографија једног од најизвођенијих драмских писаца на просторима бивше Југославије, сценаристе, редитеља, комедиографа и академика, управника позоришта Звездара театар.
 
На овој сцени са успехом се годинама играју његови новији комади “Кумови”, “Хипноза једне љубави”, али и старије драме у новој верзији “Клаустрофобична комедија”, као и драма од пре деценије - “Генерална проба самоубиства”.
 
Такође Атеље 212 и даље има на репертоару “Свети Георгије убива аждаху”, али и новије читање његове “Урнебесне трагедије”, док Народно позориште у Београду са успехом игра “Балканског шпијуна” који је увек унапред распродат.
 
Ковачевић је раније објављивао и прозна дела, као што је роман “Била једном једна земља”, настала из сценарија за антологијски филм и мини серију “Подземље” Емира Кустурице, лауреат “Златне палме” у Кану 1995, и новелу “Меда пева блуз”.
 
У новој 2021. години очекује се и премијера филма “Није лоше бити човек” по сценарију и режији Ковачевића, према мотивима његове комедије “Кумови”.
 
Књигу „Ја то тамо певам“ читаоци могу пронаћи од сутра у свим ланцима Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, на сајту лагуна.рс и свим другим књижарама Србије.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести