ЈЕЗИКОМАНИЈА Ко је пао с Марса?

Један наш верни читалац поставио ми је занимљиво питање: Зашто се за некога каже да је „пао с Марса”. Зашто баш са Марса? Он има и своју теорију да су људи некад живели на Марсу! Све је могуће.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

За некога кажемо да је „пао с Марса” ако је збуњен, изгубљен у простору или разговору. Тим изразом описујемо понашање особе која делује врло изгубљено и тотално одсутно. Кажете: Хеј, теби причам, јеси пао с Марса? Или: Славни глумац није имао појма о пандемији, као да је пао с Марса!

На интернету сам пронашла једну занимљиву теорију: 

Марс је „четврта планета Сунчевог система, која је од свих планета најсличнија земљи и црвене је боје. Научници су утврдили да је живот на Марсу можда некада постојао, али да га сада нема. Могуће, али мој закључак је да Марс врви од живота. Неко тамо стално обитава, неко га често посећује, а неко је одатле пао (боље Марс него крушка).”

Слично питање би могло да се постави за идиом: Упала му секира у мед.

Пчелари нису одувек знали за кошнице и питоме пчеле. Некада су  морали да лутају по шумама, трагају за ројевима дивљих пчела и њиховим стаништима где је било пуно меда. Дивље пчеле су мед скривале у шупљинама дрвећа, па су пчелари имали доста муке пентрајући се по дрвећу и ударајући секиром не би ли пронашли шупљину под кором. Када би секира лако пробила кору, она би упала одмах у мед, и за пчелара је то значило срећу и радост. Нека и вама упада секира у мед, шта год радили.

Н. Мирковић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести