ЈЕЗИКОМАНИЈА Перница, ператоница или пероница?

С обзиром да се приближава почетак школске године, све чешће ћемо користити реч која означава стварчицу у којој се држе оловке, бојице, гумице... а при том нико неће пуно размишљати о томе колико је исправан назив ПЕРАТОНИЦА, који се разбашкарио по новосадским основним школама.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

 

Перница, перионица, ператоница или пероница? Ни мање ствари, ни више назива....

Да резимирамо, само је ПЕРНИЦА правилно, али у Речнику Матице српске се појављује и облик ПЕРОНИЦА, што је покрајински назив.

У Речнику Матице српске не постоји ниједна реч на ПЕРАТ... Дакле, у РМС нема ПЕРАТОНИЦЕ. У тој књизи може да се пронађе само - ПЕРНИЦА, КУТИЈА ЗА ПЕРА, итд.

Та реч има и пар изведеница: ПЕРНИЧАР (занатлија који прави пернице), ПЕРНИЧИЦА (деминутив од перница). И у осталим речницима се бележи само реч ПЕРНИЦА. Оно што је занимљиво је да се на интернету може наћи и облик ПЕРЕТОНИЦА!

ПЕРИОНИЦА је нешто сасвим друго – то је просторија пуна машина за веш какве се виђају у америчким филмовима, док реч ПЕРАТОНИЦА нема никакво значење.

Дакле, ако сте ђак, или ако спремате ђака за полазак у школу, обавезно купите лепу перницу и научите да је баш тако и зовете. А ако вам ништа од предложеног не иде у главу, зовите је просто - ФУТРОЛА.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести