Јоко Оно позива Српкиње да буду део њеног пројекта

БЕОГРАД: У оквиру предстојећег 57. Октобарског салона, највеће регионалне изложбе савремене уметности, свој рад представиће и Јоко Оно, која је позвала жене Србије, жртве родног насиља, да буду део њеног пројекта "Буђење".
joko ono, epa
Фото: Joko Ono, foto: EPA (SASHENKA GUTIERREZ)

"Напишите изјаву о било ком насиљу које сте претрпели као жена. Пошаљите слику својих очију и своју причу", поручила је Јоко Оно.

Инсталација "Буђење" прикупља сведочења (текстове који описује искуство и фотографије очију учесница) у Културном центру Београда и на сајту изложбе. 

"Жене свих година, из свих земаља света, позивамо вас да пошаљете своје сведочење о злу које вам је нането зато што сте жена. Напишите га на свом језику, својим речима и пишите колико год отворено желите. Можете га потписати именом, ако хоћете, али немојте стављати презиме. Пошаљите само фотографију својих очију. Искази о злу и фотографије очију биће изложени у мојој инсталацији "Буђење" од 15. септембра до 28. октобра на 57. Октобарском салону. Инсталација наставља да расте и биће изложена у многим земљама. Заиста се надам да ћете учествовати", поручила је Јоко Оно.

Јоко Оно рођена је 1933. године у Токију, а живи у Њујорку и важи за водећу експерименталну и авангардну уметницу. 

Повезује се са концептуалном уметношћу, перформансом, флуксусом и хепенингом 1960-их година. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести