ЈУБИЛЕЈ ФЕСТИВАЛА КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ НА МЕЋАВНИКУ „Кустендорф класик” десети пут

Фестивал класичне музике „Кустендорф класик”, који се одржава данас и сутра у етноселу Мећавник на Мокрој Гори, обележава десет година од оснивања. Фестивал се враћа свом оригиналном концепту који чини такмичарски и ревијални програм, као и солистички концерти реномираних светских извођача.
k
Фото: Youtube printscreen/ Emir Kusturica: Moj život

На отварању ће наступити виртуоз на хармоници, Бобан Бјелић и певачка група Одсека за традиционалну народну музику МШ „Мокрањац”. Централни део вечери, резервисан је за солистички концерт пијанисте Олега Акуратова који ужива велику популарност у Русији, али и широм света.

Другог дана фестивала, у недељу, 3. септембра, од 20 часова на Тргу, концерт ће одржати млади виолончелиста Петар Пејчић у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички” под диригентском палицом Радета Пејчића. На програму ће бити Чајковски, Рококо варијације и фантазија-увертира „Ромео и Јулија”.

У оквиру ревијалног програма наступиће и ученици Школе за музичке таленте из Ћуприје и музичке школе „Мокрањац” из Београда као и ансамбл „Алтро сенсо„, а биће одржано и предавање о композитору Јовану Ивановићу „Дунавски валови - дело изван живота, времена и простора”, Мирјане Растовић, ауторке и музичке уреднице Радио Телевизије Војводина. У такмичарском делу фестивала наступиће 26 младих музичара из Србије и Русије, студенти Факултета музичке уметности из Београда, Ниша, Москве, Омска, Тјумења, Оренбурга, Ханти-Мансијска, а по први пут, и студенти са одсека Музичке уметности, Факултета уметности Универзитета у Приштини/ Косовска Митровица.

О добитницима награде фестивала „Златна матријошка”, одлучиће међународни жири који ће чинити диригент Михаил Голиков, уметнички директор и главни диригент Државног симфонијског оркестра Лењинградске области, затим Данијела Јовић, директорка Школе за музичке таленте у Ћуприји и композитор, диригент, мултиинструменталиста и продуцент, Александар Седлар.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести