Кајоко Јамасаки лауреат Награде „Милица Стојадиновић Српкиња”

Већ 39 година У Новом Саду и у Буковцу одржавају се књижевни сусрети “Милици у походе”, који чувају успомену на Милицу Стојадиновић Српкињу (1828-1878) , списатељицу и сакупљачицу народних умотворина.

У оквиру манифестације додељује се и књижевна Награда “Милица Стојадиновић Српкиња”, а овогодишња добитница је Кајоко Јамасаки, односно њена књига песама “Водени цветови” (Едиција “Повеља”, народна библиотека “Стефан Првовенчани”, Краљево, 2014) саопштено је из Завода за културу Војводине.

Одлуку је једногласно донео жири у саставу Зоран Ђерић (председник), Драгана В. Тодоресков, Фрања Петриновић, Александра Ђурић Боснић и Владимир Рис. У разматрању је било тридесетак књига поезије на српском језику, чије су ауторке жене, објављених између два књижевна сусретања. Жири сматра да су “Водени цветови” најзрелија песничка књига Кајоко Јамасаки, те да је препуна упечатљивих песничких слика, прецизних и прозирних. Њена поезија није ни еуфорична ни патетична, као што није ни традиционално јапанско песништво, на које је чврсто ослоњена. Место Кајоко Јамасаки у контексту савремене српске поезије зато је врло особено и јасно видљиво: она уноси освежење, нови глас и нову мелодију, као и тематске новине. 

Кајоко Јамасаки (1956) пише поезију и књижевну критику и на јапанском и на српском језику, а такође и преводи. У Београду живи и ради од 1981. године. Награда ће јој бити уручена током октобра у Заводу за културу Војводине, на манифестацији “Милици у походе”. 

Р. Лотина
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести