АКАДЕМИК ДУШАН КОВАЧЕВИЋ: У свету страшних извештаја, књига служи као лек

БЕОГРАД: Међународни београдски сајам књига отвориће 21. октобра (18:00) писац и издавач Владислав Бајац, а на манифестацији која траје до 29. октобра учествоваће више од 400 директних и скоро исто толико индиректних излагача из земље и иностранства, најавили су данас организатори.
s
Фото: Youtube printscreen/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Координаторка пројекта Љиљана Шошкић је рекла на конференцији за новинаре да на 66. Сајму књига, чији је слоган "Живеле књиге", посетиоце у Халама 1, 2 и 4 очекује око 500 програма, да ће 26. октобар бити Школски дан, као и да ће тада бити додељене сајамске награде најбољим издавачима.

Шошкић је рекла да су организатори сајма "посебно задовољни великим интересовањем посетилаца", из Београда, Србије и региона, што је "комплимент, али и обавеза да све буде организовано на професионалан начин".

"Надамо се да ће посета превазићи прошлогодишњу", навела је Шошкић.

Председник одбора Сајма књига академик Душан Ковачевић је истакао да је за њега сајам једна од најзначајнијих културних манифестација, истакавши да око "200.000 људи долазе у овим тешким временима да купе или погледају најновије наслове".

"То  је нешто што враћа наду да је човек ипак мудрији од времена у коме живи. Мислим на чињеницу да ће сајам ове године имати једну лековиту димензију. У свету страшних извештаја које свакодневно стижу књига служи као лек", навео је Ковачевић.

Према његовим речима, вести "катастрофално подсећају на нека време из 20. века", а сајам је ту да "буде нешто што ће људе орасположити и унети мало светлости".

Оценивши да Француска као земља почасни гост доводи своју репрезентативну селекцију писаца, познатих у свету, Ковачевић је додао и да је "интересовање за 66. Сајам изузетно", што зна на основу пријатеља који су му се јавили и који ће допутовати.

"Некад сам долазио на сајам у друштву са Бориславом Пекичем, Бориславом Михаиловићем Михизом и Данилом Кишом, а сад шетам њиховим улицама на сајму, и то ми је приватно осећање које није баш најлепше. Живимо док књиге постоје", поручио је Ковачевић.

Саветник за културу амбасаде Француске и директор Француског института Станислас Пјере је поновио да је велика част што ће његова земља бити почасни гост Сајма књига, и да ће Француска на свом штанду имати пуно дешавања, у оквиру програма који је "леп и богат", са око 50 догађаја.

Како је најављено, на отварању ће учеснике Сајма у име Француске поздравити писац Матијас Енар, а насајам долазе и Томас Пикети, Пјер Асулин, Жилија Каже, Катрин Кисе, Кристел Петиколен, Ерик Емануел Шмит и други.

Пјере је истакао, између осталог, да ће штанд француске имати свакодневне догађаје за децу, ученике и студенте, док ће на Школски дан 26. октобра обележити 80. година од изласка књиге "Мали принц" Антоана де Сент Егзиперија, а исти дан стиже и аутоор манга стрипа "Радиант" Тони Валенте.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести