Анђелки Цвијић уручена награда "Милан Богдановић“

БЕОГРАД: У просторијама Културно-просветне заједнице Србије данас је Анђелки Цвијић уручена награда "Милан Богдановић" за најбољи критички текст у 2019. години.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Цвијићевој је награда припала за критички текст о роману Милисава Савића "Доктора Валентина Трубара и сестре му Симонете повест чудноватих догађаја у Србији", који је штампан у Српском књижевном листу (децембар 2018). Роман је објавила издавачка кућа Агора, Зрењанин - Нови Сад, 2018.

Председник жирија Душан Стојковић је прочитао имена критичара коији су конкурисали за награду и навео да су у најужем избору, поред лауреаткиње, били још прилози Василија Домазета и Марка Радуловића. Председник КПЗ Зоран Аврамовић је уручио Анђелки Цвијић повељу, а у име КПЗ-а Србије честитао јој је секретар Живорад Ајдачић.

У образложењу жирија Стојковић је истакао да "Цвијићева дуги низ година предано пише о делимна и у само срце свог критичког текста смешта неки уоцени детаљ око којег се плете читава критичка прича".

О значајним писцима, закључио је Стојковић, једино вреди читати прилоге које о њима пишу значајни књижевни критичари, а Анђелка Цвијић ван сваке сумње јесте управо то.

Она је захвалила жирију на мишљењу да се њена књижевна критика издваја из такође добрих и вредних критика, додајући да ју је књига Милисава Савића инспирисала да напише редове које је жири сматрао да надмашују по квалитету сва остала дела.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести