Анкета: Најлепша љубавна прича “Гордост и предрасуда”

ЛОНДОН: Енглески сајт на Интернету “Бук беб” (Book bab), који се бави промовисањем и продајом нових и половних књига, организовао је међу својим корисницима анкету које љубавне приче сматрају да су најбоље у англосаксонској књижевности.
knjiga
Фото: pixabay.com

На овај начин је “Бук беб” одлучио да обележи Дан заљубљених 14. фебруар.

Позиву да пошаљу свој списак најбољих “љубића” одазвало се 800 читалаца који су уз спискове написали и своје коментаре.
Највише гласова је добио роман Џејн Остин “Гордост и предрасуда”, а међу пет одабраних нашао се и серијал “Туђинка” (Outlander) Диане Габалдон, јер се широм света емитује тв серија снимљена на основу те књиге. 

Једна од читатељки која је гласала за “Гордост и предрасуда” написала је да може стално изнова да чита ту књигу, јер јој је прелепо описано како Елизабета открива да се заљубљује у Дарсија.

Друга читатељка која је гласала за овај роман је признала да сваки пут када га поново чита нервира се “да ли ће њих двоје коначно да се венчају, иако већ одавно знам да хоће”.

Међу првих пет је и роман “Мостови округа Медисон” Роберта Џејмса Валера, према коме је снимљен истоимени филм.

Један читалац је свој глас образложио да је прелепо написана, да су ликови веома упечатљиви и мушкарца може заинтригирати да ли ће се двоје љубавника наћи на крају.   

Листа није могла да заобиђе ни “Орканске висове” Емили Бронте, јер то је незаобилазни роман када се поставља питање некој Енглескињи. 

Једно од образложења које је пренео “Бук беб” је да се ради о “најлепшој  срцепарајућој љубавној причи, јер сви сањамо да ћемо наћи сродну душу за партнера, макар крај био трагичан”.

Међу одабраним најлепшим љубавним причама је и, нама у Србији непознат роман, “Бронзани коњаник” Полине Сајмонс, који има наставак “Татјана и Александар” о љубави црвеноармејског официра и једне Лењинграђанке за време немачке опсаде тог руског града.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести