Нова књига Милете Продановића у Архипелагу

БЕОГРАД: Нова књига прича познатог савременог писца и уметника Милете Продановића “О папагајима и предаторима” објављена је недавно у издању “Архипелага” у престижној едицији “Златно руно”.
knjiga
Фото: Ilustracija

Продановићева књига представља, према оцени издавача, узбудљиве, провокативне и по много чему актуелне приче о искуству транзиције. 

У тим причама препознаћемо наше време, догађаје којима смо сведоци и савременици, као и поједине фигуре које су обележиле последњих неколико деценија нашег искуства. Крај реалног социјализма, ратови деведесетих за југословенско наслеђе и њихов несмирени ођек, дуготрајна и мучна транзиција, политичке манипулације, мигрантско искуство деведесетих и ново мигрантско искуство, промене на лицу и ткиву Београда - све је то нашло одјек у новим причама Милете Продановића, наводи издавач.

Продановићеве приче говоре о наглом слому једног система вредности и о спором и мучном настанку нових вредности, од којих су многе могуће само у мутним, прелазним временима. 

У том нејасном простору пребивају Продановићеви јунаци, од којих једни у недостатку уређености препознају своју богомдану прилику, док други, остајући на маргини друштвених процеса, постају луцидни и несвакидашњи хроничари модерног доба.

Сатиричне, црно-хуморне и алегоријске приче о савременом тренутку и о временима која му претходе обликују у књизи “О папагајима и предаторима” снажну друштвену критику, констатује издавач. 

У појединим причама из ове књиге писац истражује границе стварности, укључујући и своју прозу и елементе фантастике, али се врло брзо у судару са стварношћу показује како је стварност транзиције фантастичнија од сваке фантастике. 

У двема причама Милете Продановића у књизи “О папагајима и предаторима” као јунак се појављује Иво Андрић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести