Сати Мајкла Канингема међу првим књигама Архипелага у 2018

БЕОГРАД: Нових десет година свог рада Архипелаг ће започети новим издањима и међу првим књигама које ће објавити у 2018. биће славни роман Сати Мајкла Канингема по коме је снимљен истоимени и вишеструко награђивани филм Стивена Далдрија, поручили су из ове издавачке куће.
knjiga, freeimages
Фото: Freeimages.com

Архипелаг је у 2017. години , у којој је обележио деценију рада објавио 55 нових и обновљених издања, покренуо две нове едиције, организовао ново издање Београдског фестивала европске књижевности. 

Организовао је гостовања и српске турнеје неколико великих светских писаца међу којима су Чарлс Симић и Клаудио Магрис, али и нови значајни гласови европске књижевности као што су Барби Марковић и Нина Јаргеков која је почетком децембра обишла неколико градова у Србији и имала шест књижевних програма.

Књиге Архипелага добиле су више домаћих и међународних књижевних награда, међу којима су међународна књижевна награда „Ман Букер“ за роман Давида Гросмана „Коњ улази у бар“, Европска награда за књижевност за роман Дарка Тушевљаковића „Јаз“ и Андрићена награда за најбољу књигу прича за „Рашчарани свет“ Јелене Ленголд.

Заступајући права својих домаћих аутора, Архипелаг је у току 2017. године потписао са познатим издавачима од Норвешке и Немачке до Бразила, од Пољске и Француске до Кине, од САД до Турске, од Румуније и Албаније до Данске, од Италије и Шпаније до Русије уговоре о правима и преводима 23 књиге својих писаца на 12 језика. 

Објавио девет штампаних издања Архипелаг магазина и наставио развој електронског издања овог магазина за књижевност, културу и нове идеје.     

Клуб читалаца Архипелаг је у 2017. имао једну од својих најузбудљивијих година. Досадашњи и нови чланови Клуба читалаца имаће већ од Нове године нове програме, попусте и акције, као и нове партнере у мрежи лојалти програма Клуба читалаца Архипелаг.

Архипелаг је у овој години објавио књиге неких од најзначајнијих савремених светских писаца. У години у којој је Давид Гросман добио велику међународну награду „Ман Букер“, једно од најважнијих светских књижевних признања, Архипелаг је објавио српско издање награђеног пишчевог романа Коњ улази у бар. 
Српску премијеру доживео је и нови роман велике руске књижевнице Људмиле Улицке Јаковљеве лестве.     

Читаоци су с великом пажњом прихватили романе Барби Марковић, Београђанке која живи у Бечу и која је свој роман написала на немачком, Клаудија Магриса, Хавијера Серкаса, Романа Сенчина, као и роман „румунског Кафке“, Макса Блехера Збивања у непосредној нестварности, што је први превод овог писца на српски језик.

Протеклу годину обележили су романи Виде Огњеновић Максимум, Срђана В. Тешина Гори гори гори, Младена Вуруне Кошуља са ликом Че Геваре, као и историјски роман Николе Моравчевића Браћа Анђеловићи.

Поред шест књига песама, међу којима су и нове књиге Живорада Недељковића и Стевана Тонтића, Архипелаг је у 2017. години посебно био посвећен причи. 

После нове књиге прича Михајла Пантића Када ме угледа оно што тражим, објављене су нове књиге прича Веселина Марковића Прошлост никад не прође, Угљеше Шајтинца Жена из Хуареза и Дарка Тушевљаковића Накнадне истине. 
Ове оличавају неке од најизразитијих остварења и гласова нове српске књижевности.

Књига Милоша Бруна Београд у Великом рату: очима савременика открива Београд који се мало зна.     

Поводом десет година рада Архипелаг је нову едицију Мали Архипелаг. Књиге за децу и осетљиве представљају читаву једну нову област у издавачком програму куће. 

Једна серија ових књига посвећена је деци од 6 до 9 година, док је друга намењена тинејџерима. Прве књиге у едицији Мали Архипелаг, романи Јелене Росић Бабицино унуче и Мари Луиз Геј и Дејвида Хомела Путујући циркус, наишли су на одличан пријем и код најмлађих читалаца и код њихових родитеља, али и код критике.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести