Базјашка повеља Ненаду Грујичићу

Овогодишњи лауреат награде Велика базјашка повеља, књижевног признања Срба у Румунији и једног од највећих у српском расејању, за укупно песничко и књижевно дело, је новосадски песник и писац Ненад Грујичић. Одлуку о добитнику једногласно је донео петочлани жири састављен од српских писаца који живе у Румунији: Славомир Гвозденовић (председник), Љубинка Перинац Станков, Предраг Деспотовић, Горан Мракић и Миладин Симоновић.
grujicic
Фото: Ненад Грујичић, фото: Даница Грујичић

Ненад Грујичић је аутор око четрдесет књига поезије, прозе, огледа, есеја, критика, полемика и антологија. Добитник је низа најугледнијих награда. Поезија му је преведана на двадесетак језика. Као запажен културни посленик у Србији и региону, Ненад Грујичић је постигао значајне резултате на челу Бранковог кола које обележава успомену на дело и живот великог песника српског романтизма, Бранка Радичевића.

Свечано уручење „Велике базјашке повеље“ Грујичићу, биће обављено, по традицији, у манастиру Базјаш, задужбини Светог Саве у присуству епископа темишварског Лукијана, српског свештенства и наших сународника. Тим поводом Грујичић је позван да учествује на 28. духовно-књижевној манифестацији „Дани преображења Срба у Румунији“, која ће бити одржана од 17. до19. августа у Темишвару и манастиру Базјаш. Уз литургију у манастиру Базјаш, наступ месног хора Српске православне цркве, на манифестацији ће бити организовано међународно песничко вече уз учествовање страних и песника из српске дијаспоре из Немачке, Аустрије, Чешке, Мађарске, Србије и других земаља. Биће приређено и песничко вече „Тако су говорили наши преци“ у организацији Српског националног вијећа из Црне Горе.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести