Београдски фестивал европске књижевности 22. децембра онлајн

БЕОГРАД: Девето издање Београдског фестивала европске књижевности биће реализовано онлајн 22. и 23. децембра у организацији издавачке куће Архипелаг из Београда у сарадњи са Народном библиотеком Србије.
korona
Фото: pixabay.com

Организатори фестивала ће читаоцима понудити два панела на којима ће се разговарати о књижевности у новим околностима услед пандемије.

Дирекција смотре дубоко верује да су разговори о књижевности неопходни и да могу одвести у средиште других важних тема, а у центру пажње ових трибина јесте кључно питање: Да ли је међу видљивим и невидљивим искушењима савременог света и сама књижевност постала невидљива?

На панелу “Српска књижевност у свету”, који ће се одржати 22. децембра, биће речи о превођењу српске литературе, о њеној презентацији у међународном контексту, као и о новим могућностима промоције савремене српске књижевне сцене.

У разговору ће учествовати Владислав Бајац, оснивач издавачке куће “Геопоетика”, Зоран Хамовић, власник издаваштва “Цлио” и Гојко Божовић, први човек “Архипелага”.

Следећег дана, 23. децембра, биће реализован други панел “Књижевност и вирус”, који ће се дотаћи више тема - ођека нових и старих вируса у књижевности и како литература помаже да се разуме стварни свет испуњен видљивим и невидљивим опасностима, познатим и непознатим вирусима.

Учесници на тој трибини су - др Милена Ђорђијевић, Јована Милованчевић и поново - Гојко Божовић.

Модераторка оба панела на онлине издању овог фестивала је књижевна критичарка Марија Ненезић, а дискусије ће почињати у 13 часова и имаће директан пренос на Фацебоок страници Народне библиотеке Србије.

Снимци панела биће постављени и на налозима Архипелага на друштвеним мрежама- Фејсбук, Твитер, Инстаграм, и каналу Јутјуб.

Београдски фестивал европске књижевности са познатим европским и српским писцима није могао да се одржи у уобичајеном термину крајем јуна, због пандемије коронавируса.

Покренут 2012. године, под слоганом “Најбоље од свега - Најбоље за све” један је од најпосећенијих књижевних догађаја у Србији.

Фестивал је протеклих година привукао велику пажњу јавности, а његови гости били су јака имена светске сцене: Давид Гросман, Хавијер Серкас, Петер Естерхази, Клаудио Магрис, Флоранс Ноавил, Гоце Смилевски, Фиона Сампсон, Арис Фиоретос, Терезија Мора, Драго Јанчар, Петер Салмон, Хатиџе Акин, Реј Робертсон, Барби Марковић, Венко Андоновски, Томас Мајнеке, Бранко Чегец и Амир Ор.

Организатор Београдског фестивала европске књижевности је издавач Архипелаг са Народном библиотеком Србије,уз подршку Министарства културе и информисања Србије и Српског ПЕН центра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести