Целокупна дела Растка Петровића поводом седамдесетогодишњице од смрти

БЕОГРАД: Целокупна дела Растка Петровића биће објављена у издавачкој кући "Порталибрис", саопштила је главна уредница Јована Јањић тог издавача.
e
Фото: pixabay.com

"У четвртак, 15. августа, навршава се седамдесет година од смрти Растка Петровића. Издавачка кућа ''Порталибрис'' у оквиру своје едиције ''Отргнуто од заборава'' обележава овај значајан датум српске књижевности издавањем целокупних дела овог великог писца", рекла је Јањићева.

Целокупно дело Растка Петровића биће објавлејно у девет књига, а читаоци сада на једном месту могу пронаћи сва његова дела - романе "Бурлеска Господина Перуна, Бога Грома", "Са силама немерљивим" и "Људи говоре" (у једној књизи), "Дан шести", књиге поезије: "Откровење" и "Поезија", путописну прозу "Путописи" и "Африка", есејистичке и критичке радове у књизи "Есеји и чланци", дипломатску и приватну преписку у Дипломатским списима. 

Јована Јањић је објаснила да је постојала "вишеструка потреба за поновним објављивањем целокупних дела Растка Петровића, јер је један од најзначајнијих писаца 20. века данас у великој мери маргинализован и заборављен."

"Широј читалачкој публици вероватно је познатији као брат Надежде Петровић, познате сликарке, него као авангардни писац који је у српску књижевност унео нове, модерне тенденције како на формалном тако и на садржинском плану", истакла је Јована Јањић.

Додала је да запостављеност писца више из политичких а мање из уметничких разлога, и жеља да се допринесе већем интересовању за његов опус, није и једини разлог због кога се јавила потреба за оваквим издањем". 

Јована Јањић је указала и да су сва дела Растка Петровића међусобно вишеструко повезана, свако појединачно његово остварење могуће је на одговарајући начин разумети само у оквиру осталих његових књига.

Растко Петровић (1898-1949) један је од најзначајнијих српских писаца 20. века, а његов књижевни опус, својом обимношћу и разноврсношћу, представља готово јединствен случај у српској књижевности. 

Не само што се опробао у великом броју књижевних врста - од лирске и лирско-епске поезије, преко прича и романа, драма, до путописне и есејистичке прозе - већ је у оквиру једног књижевног дела употребљавао најразличитије жанрове и стилове. 

У његовим песмама уочавају се прозни елементи, у прози су чести стихови, у своја дела уносио је нефикционалну грађу: документе и цитате. Дела Растка Петровића увек превазилазе једноставније жанровске одреднице, па их и није лако класификовати. 

Био је један од најобразованијих и најдаровитијих писаца своје генерације. Одлично је познавао и спрску, првенствено народну, и светску књижевност, а посебно модерне тенденције европске уметности, тако да је његово стваралаштво релевантно и у ширим, а не само националним оквирима. 

Одлике европских авангардних текстова првих деценија 20. века остварене су у Петровићевом стваралаштву. На плану форме то је свакако употреба различитих жанрова и стилова, разбијена и фрагментарна структура, асоцијативно повезивање делова текста, флексибилност просторног и временског кретања. Међутим, оно што одликује Петровићево дело није само формална, односно структурна иновативност већ и садржинска. 

Уносећи у српску књижевност нове теме, ново поимање живота и света аутентично за период између два рата, ново схватање функције уметности, Растко Петровић нам се јавља као један од најоригиналнијих српских писаца. 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести