Данилову Кочићево перо за роман Шта снег прича

БЕОГРАД: Песнику и прозаисти Драгану Јовановићу Данилову уручено је Кочићево перо за лето 2017. за његов роман „Шта снег прича“. 
knjiga iustracija /tanjug
Фото: Tanjug

Награђену књигу објавила је „Агора“, а жири је у образложењу одлуке навео да је Данолова наградио за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост лепоти Кочићеве мисли и речи.

У жирију су, осим директора и главног уредника Задужбине „Петар Кочић Бања Лука-Београд“ Николе Вуколића били хрватски књижевник Миљенко Јерговић и књижевни критичар Младен Весковић, а Вуколић је поручио да је „реч материјал, градилачка супстанца књижевности, а књижевност заједно са музиком материјал најснажније експресије“.

Лауреат је понесен снагом и изражајним моћима речи направио занимљив роман о речима, роман писан вешто, интелигентно и занимљиво, а у њему се елементи епске наративне форме прожимају с елементима есеја и студијама људских карактера, рекао је Вуколић и изразио наду да ће ова књига бити читана, јер Данилов овим романом описује сукоб човека и природе и то пише искрено и полетно.

Данилов је захвалио на признању, али и на томе што је наслов књиге проглашен за најлепши наслов у 2017 години.
Говорећи о Петру Кочићу, књижевник је приметио да се он може сврстати међу реалисте попут Боре Станковића и Ива Ћипика, који су били пионири модерне прозе на Балкану.

Данилов је казао да га награда за роман посебно весели, јер се тешко и споро пробија као прозаиста. 

У том је смислу искористио прилику да се осврне на овогодишњу доделу Нинове награде за роман године, оценивши да је та награда, у чијем су жирију, како је рекао, биле две неафирмисане књижевне критичарке, изгубила доста од свог угледа. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести