ДЕСЕТ ВЕКОВА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У Матици српској промовисано 14. коло Антологијске едиције

Четрнаесто коло Антологијске едиције „Десет векова српске књижевности”, објављено под окриљем Издавачког центра Матице српске, промовисано је јуче у Свечаној сали нашег најстаријег књижевног, културног и научног друштва.
1
Фото: Дневник (М. Стајић)

Реч је, подсетимо, о највећем таквом подухвату у српској издавачкој делатности, послу који надилази оквире националне књижевности и културе и представља национално прегнуће од изузетног значаја. Анологија приказује целовит развитак српске књижевности, односно континуитет литерарне речи од дванаестог века, који је почетни, до двадесет и првог века, који је десети у низу, те од усмене и житијске књижевности до савремених књижевних жанрова.

А заступљени су писци чије књиге обележавају време у којем су настале, без разлике на којем облику и на којем наречју српског језика су написане, у било којој земљи где су Срби живели или сада живе. Притом се не примењује никакав територијални или временски кључ. Једини критеријум је вредносни, књижевноисторијски потврђен или на нов начин установљен.

Фото: Дневник (М. Стајић)

У том светлу актуелно 14. коло Антологијске едиције, обухвата књижевну оставштину Александра Вуча, Душана Матића, Милана Дединца и Марка Ристића, у две књиге. Ту су потом наслови посвећени Скендеру Куленовића, односно његовом стиху, есејистици и прозном изразу, затим увек лиричном Бранку В. Радичевићу са „белим“ романима о жени и о мушкарцу, сујеверицама и другим магијским темама, те писцима, сродним у књижевној елегичности, али различитим у начину казивања - Жарку Васиљевићу и Душану Васиљеву. У посебној књизи, „из малог рита”, долази Арсен Диклић са својим сценаријима и баладама које на њих личе, потом је ту и Борислав Радовић, песник културе и учене отмености, као и Љубивоје Ршумовић, уз чије су поетске чаролије за све узрасте у књигу уврштене и његове завичајне анегдоте. Згуснута проза недавно преминулог Давида Албахарија представљена је са два романа, приповеткама различитих дужина, али са истом казивачком снагом, те есејима у облику писама, док десета књига четрнаестог кола припада Радославу Петковићу, његовим приповеткама у два циклуса, одломцима из четири романа, и такође есејима.

Главни уредник едиције, академик Миро Вуксановић, на промоцији је саопштио и да је већ припремљено 15. коло, у оквиру којег ће током пролећа из штампе изаћи и јубиларна 150. књига Антологијеске едиције „Десет векова српске књижевности”.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести