Добитница НИН-ове награде Вукићевић: "Унутрашње море" је холограм моје личности

БЕОГРАД: НИН-ову награду за најбољи роман 2022. године на српском језику добила је Даница Вукићевић за "Унутрашње море", у издању Нојзаца, објавио је данас жири.
knjige pix
Фото: Pixabay.com

"Озбиљно пратим нашу књижевну продукцију и избор мог романа има велику симболичку тежину, јер је написан врло ризично", истакла је Вукићевић у обраћању након проглашења за добитницу НИН-ове награде на свечаности у хотелу Москва.

На данашњој завршној седници жирија за Вукићевић су били Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев и Горан Коруновић, док је Марија Ненезић гласала за "Кољку и Сашењку" Угљеше Шајтинца, а за "Клуб истинских стваралаца" Милана Трипковића је био Панчић, који је због болести био одсутан.

У одлуци жирија се каже да је изабрани роман 69. НИН-ове награде "формално инвентиван, преиспитује проблеме егзистенције од приватне до друштвено-политичке равни, од материјалности свакодневице до кључних унутарњих драма појединаца у савременом свету".

"Језичком суптилношћу и силовитошћу, Вукићевић трансформише фрагментарни начин писања у целовиту романескну слику света", оценио је жири.

Вукићевић је духовито рекла да је захвална члановима жирија који су гласали за њен роман  "јер су показали колико су паметни", али и осталима "који нису гласали јер су указали на друге људе".

Говорећи о формату ког је изабрала у "Унутрашњем мору", Вукићевић је рекла да су у роману "сви фрагменти повезани, имају дубоко јединство и то је веома сложена прича".

Иако је знају као песникињу и пише већ 30 година, Вукићевић је подсетила да је објављивала и прозне приче

"Сада ће бити велика фрка. Кад напишеш роман људи те озбиљно схватају. Важна ставка у писању ове књиге - нисам имала предумишљаја, пришла сам тексту са слободом и огромном радошћу. Ову књигу доживљавам као чисту радост", навела је добитница.

Вукићевић је истакла да воли свој роман "Унутрашње море" који представља холограм њене личности али и има свој самостални живот.

Родом Ваљевка Вукићевић је завршила Филолошки факултет на одсеку Опште књижевност и теорија књижевности, као и Женске студије у Београду.

Поред песама, пише прозу, есеје и књижевну критику, а објавила је књиге поезије "Као хотел на ветру“ (1992), "Када сам чула гласове“ (1995), "Шаманка“ (2001),  "Високи фабрички димњаци“ (2012) и друге.

Ненезић је оценила да све више песника почиње да се опробава у писању романа, што је на први поглед необично, али је Вукићевић међу реткима која "успева да искорачи из уско лирске преспективе и донесе једну ширу романескну слику света".

"То је улазница у свет романа, а то је Даница успела", нагласила је Ненезић.

Свирчев је рекла да је гласала за Вукићевић пошто "ауторкси успева да креира целовиту визију света, романескну и иновативно, да слику нуди преко фрагмента показујући трансформативну моћ фрагмента".

"Ауторка успева да нам покаже језичком и мисаоном сугестивношћу да фрагмент може да буде кохезивна снага текста", навела је Свирчев.

Поводом "Унутрашњег мора", Ђорђијевић је навела међу неколико парадигматских специфичности да дебитанти могу смело, снажно и заокружено да постану најбољи у години као и да врсна песникиња може постати снажан романописац.

Према њеним речима, "Унутрашње море" успева да "кроз контраст и негацију романа као књижевне форме истовремено постаје роман".

"У једној причи у овом роману каже се да јунакиња не даје душу у замену за кикирики. 'Унутрашње море' не продаје своју душу за кикирики", навела је Ђорђијевић.

Коруновић је истакао да је "Унутрашње море" "роман ризика радикалног писања књига које захвата наше искуство од интимне равни, интерперсоналне, до друштвено-политичке стварности, а дотиче се и метафизичких тема".

У најужем избору за НИН-ову награду били су и Горан Петровић и "Папир са воденим знаком", Мирјана Дрљевић за "Нико није заборављен и ничега се не сећамо" и Маријана Чанак са "Клара, Клариса".

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести