Ђорђе Писарев добитник награде „Станислав Лем”

Новосадски књижевник, књижевни критичар и уредник у листу „Дневник” Ђорђе Писарев лауреат је годишње награде „Станислав Лем“ за популаризацију фантастике у књижевности, коју додељује Издавачко књижарски центар Соларис.
djordje pisarev, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Жири награде, који су творили др Сава Дамјанов, Саша Радоњић и Бранкица Ђукић, навео је у образложењу да је Писарев од својих раних књига из осамдесетих година прошлог верка превасходно био препознат као писац постмодерне, фантастичке и експерименталне оријентације. „Специфични облици постмодерне фантастике, коју је неговао у својим делима развијали су се током времена и усложњавали.

Награда ће Писареву бити уручена почетком марта, на Сајму књига у Новом Саду

Данас, ако бисмо направили својеврсни резиме, могли бисмо видети да је Писарев фантастичар склон грађењу овакве литерарне праксе на интертекстуалности, постмодерној арс-комбинаториа и ономе што је још Борхес назвао фантастиком библиотете. Притом, код Писарева можемо пронаћи и класичнији фантастички репертоар – ониричну или хорор фантастику – при чему он никада и никако није био чист писац фантастике, тј. она је у његовом постмодерном дискурсу функционисала као својеврстан реализам. Ако додамо и визуелне елементе којима је обогаћивао своја прозна дела, можемо с правом устврдити да је Ђорђе Писарев оставио за собом фантастички опус какав српска књижевност до сада није имала“, навео је жири награде „Станислав Лем”, коју су до сада добили Зоран Живковић, Филип Давид и Илија Бакић.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести