Драги Јанчару награда „Милован Видаковић”

Данас почиње Међународни фестивал прозе – Прозефест који по петнаести пут организује Културни центар Новог Сада, уз подршку Града Новог Сада и Министарства културе и информисања Србије.
д
Фото: Приватна архива

Због тренутне епидемиолошке ситуације Организациони одбор је одлучио да фестивал и ове као и претходне године буде одржан у онлајн форми, те ће гостовања писаца и разговори с њима од данас до 16. децембра бити доступни на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Од другог издања фестивала додељује се Међународна књижевна награда „Милован Видаковић“ за целокупни опус ствараоца, а овогодишњи добитник је прозни и драмски писац и есејиста Драго Јанчар, један од најпознатијих савремених словеначких књижевника. Јанчарови романи, есеји и приповетке преведени су на 21 језик и објављени у Европи, Азији и САД. Добитник је низа књижевних награда, укључујући Прешернову, најпрестижнију словеначку награду за уметност, као и Европске награде за кратку причу, Хердерове награде за књижевност и Европске награде за књижевност. Јанчар је објавио низ збирки драма, прича и есеја, а међу најпознатијим романима су Галиот, Северна светлост, Подсмешљива пожуда, Катарина, паун и језуита, Градитељ, Дрво без имена, Те ноћи сам је видео, Као и љубав.

Прозефест ће и ове године угостити еминентне ствараоце. Поред Јанчара представиће се Бехруз Бучани (Нови Зеланд), Олександр Бојченко (Украјина) и наш писац Дејан Алексић. Према традицији фестивала разговоре с писцима ће, поред књижевних критичара, водити и ученици новосадских гимназија. Прозефест од самог настанка посвећен приближавању писане речи младим генерацијама и повратку књижевности њеном исконском и најлепшем облику – живој речи.


„Млади дани, дуге сенке“

Новину на овогодишњем фестивалу представља документарни филм снимљен по сценарију Мирјане Фрау Гардиновачки, уреднице 15. „Прозефеста“. Документарни филм „Млади дани, дуге сенке“ посвећен је младим ауторима савремене српске прозе и доноси разговоре с десет писаца који су за потребе филма изнели своја искуства и ставове о објављивању прве књиге у Србији, темама које заокупљују младе ауторе, те односу критике према новим књижевним гласовима. За филм „Млади дани, дуге сенке“ говоре Марија Ратковић, Филип Грујић, Ана Милош, Бојан Савић Остојић, Ана Марија Грбић, Данило Лучић, Андреа Попов Милетић, Бојан Кривокапић...


У уводном делу фестивалског програма публика ће имати прилику да погледа онлајн промоцију два романа хрватске списатељице Даше Дрндић (1946-2018) „Април у Берлину“ и „Белладона“, које је објавила Издавачка делатност Културног центра Новог Сада у сарадњи с Издавачком кућом „Партизанска књига“. Завршни програм 15. „Прозефеста“ представља онлајн промоција романа „Војник-корњача“ швајцарске списатељице српско-мађарског порекла Мелинде Нађ Абоњи, који је такође КЦНС објавио прошле године.

Током претходних четрнаест година у оквиру „Прозефеста“ одржано је преко три стотине књижевних сусрета с публиком, којима је присуствовало преко 40.000 углавном младих посетилаца. Организациони тим „Просефеста“ позива публику да ове године прати фестивал путем званичног Јутјуб канала Културног центра Новог Сада, уз наду да ће епидемиолошка ситуација већ наредне године дозволити одржавање фестивала у пуном капацитету.

Н.Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести